Dolga roka pravice

Na Nizozemskem po dveh dneh na begu ujeli zloglasnega morilca 16-letne Nicole Schalla

S.R.
24. 12. 2021, 12.58
Posodobljeno: 24. 12. 2021, 12.59
Deli članek:

Ralf Hörstemeier je takrat 16-letno Nicole Schalla umoril davnega leta 1993, a ga je šele zdaj dosegla roka pravice.

Polizei Münster
Ralf Hörstemeier

Nizozemska policija je včeraj ponoči aretirala 57-letnega Ralfa Hörstemeierja, obsojenega morilca na begu pred nemškimi organi pregona. Njegova svoboda je trajala vsega dva dni. Zloglasni Hörstemeier je bil zaradi umora 16-letne Nicole Schalla leta 1993 pred dobrim tednom dni pravnomočno obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Pred dnevi je z gležnja odstranil elektronsko sledilno napravo, ki jo je nosil, odkar so ga izpustili iz pripora, in nato, kot se je izkazalo, skupaj s svojo partnerko Doro L. pobegnil na Nizozemsko. Nemška policija je nato zanj včeraj izdala mednarodni priporni nalog.

Aretirali so ga v stanovanju v nizozemskem mestu Enschede, kjer se je skrival svojo zaročenko. »Veseli smo, da so ga prijeli tako hitro. Vse je še tako sveže je za tabloid Bild v prvem odzivu pojasnil 70-letni oče umorjene Nicole Joachim Schalla.

Polizei Münster
Ralf Hörstemeier

Umor 16-letnice

Nicole Schalla je bila umorjena 14. oktobra 1993 v Dortmundu. Njeno truplo so našli manj kot 30 metrov od avtobusne postaje nedaleč od njenega doma. Policija je takrat domnevala, da jo je morilec pričakal v bližini postaje, jo posilil in umoril. Šele 25 let po umoru so na podlagi analize DNK aretirali brezposelnega Hörstemeierja, kar jim je omogočila takrat najnovejša tehnologija. Izrek sodbe je dočakal januarja letos, ko ga je okrožno sodišče v Dortmundu obsodilo na dosmrtni zapor, sodba pa je po neuspeli pritožbi postala pravnomočna 14. decembra. Morilca so v tem času izpustili iz pripora in mu nadeli sledilno napravo. V ponedeljek naj bi izvedel, da njegova pritožba ni uspela in da ga čaka zapor, zato se je naslednjega dne podal na beg.