Poskus uboja na Hotavljah

Joško skočil izza vogala in s palicami potolkel svaka, nato je prijel za grablje

S.R./STA
20. 12. 2021, 16.03
Posodobljeno: 20. 12. 2021, 16.03
Deli članek:

Za zatožno klop kranjskega okrožnega sodišču je danes sedel Joško Šinkovec, ki mu sodijo za poskus uboja moža svoje sestre na dvorišču družinske hiše na Hotavljah, naselju v Občini Gorenja vas - Poljane.

STA
Joško Šinkovec na sodišču.

Obtožnica 40-letnega Joška Šinkovca, ki je gluh od rojstva, bremeni, da je avgusta letos s pohodnimi palicami napadel svaka. Šinkovec, ki se s sodiščem sporazumeva s pomočjo tolmačke za slovenski znakovni jezik, je v zagovoru povedal, da ga je svak večkrat izzival. "Udaril sem ga zato, sem bil že sit teh stalnih provokacij in sem čutil, da se moram braniti," je pojasnil razlog za napad. Kot je dodal, je svaka napadel iz jeze in razočaranja, ker je posekal sadno drevje ob hiši, kjer je tudi sam dolgo živel.

Izpostavil je, da je dogodku 17. avgusta pred družinsko hišo botroval splet okoliščin. Tistega dni po lastnih besedah ni imel nobenega namena napasti svaka, temveč se je, tako kot vsak dan, mimo hiše odpravil v hribe. Potem pa je zagledal svaka, ki je prišel iz hiše, in ga napadel s pohodnimi palicami. Ko je eno zlomil, je segel tudi po grabljah, svak pa mu je v tem času pobegnil.

Povabila sta ga v domačo hišo

Oškodovanec Aljaž Gamse in njegova žena ter obtoženčeva sestra Mateja Gamse sta na drugi strani poudarila, da ni bilo nikdar nikakršnih provokacij, temveč sta vedno na vse načine skušala Šinkovcu le pomagati. Kot je še dejala, se njen mož nikdar ni posmehoval bratovi gluhosti, nikdar ga ni zasmehoval in se mu je vedno trudil pomagati.

Ko je umrla mama, sta ga tudi povabila, da bi se po odhodu zaradi sporov z očetom vrnil v domačo hišo in si v njej uredil stanovanje. Vendar se je nato zaradi stalnih konfliktov odselil v Gorenjo vas. Sestra mu je tudi večkrat pomagala najti službo, vendar v njih ni zdržal. Enkrat je napadel tudi sodelavca, sta povedala Gamsetova in dodala, da je imel konflikte tudi z drugimi.

Poudarila sta, da se ga zelo bojita in sta se mu zaradi tega v zadnjih letih tudi izogibala. Sam pa je vsak dan hodil in se tudi vsak dan počasi vozil mimo njune hiše ter gledal, kaj počneta. Glede dreves, ki so ga razburila, pa sta pojasnila, da sta jih odstranila, ker so bila bolna in ker sta želela posaditi živo mejo.

STA
Joško je gluh od rojstva.

Skočil je izza vogala

Gamse je o dnevu napada povedal, da je nesel embalažo v smetnjak, ko je Šinkovec izza vogala skočil predenj in ga začel tolči s palicami. Ob tem si je sam skušal zaščititi predvsem glavo, saj je januarja 2020 že utrpel hudo poškodbo glave in bi bila vsaka nadaljnja poškodba lahko usodna.

Pojasnil je, da je tudi prvotna poškodba posledica napada Šinkovca, ki se mu je v gostinskem lokalu približal od zadaj in ga s kozarcem za pivo dvakrat udaril po glavi. "Vedno me je napadel iz zasede oziroma tako, da ga nisem videl. Če sem ga kje videl, sem se vedno umaknil, mu ušel," je izpostavil Gamse. Premoženjsko pravnega zahtevka ne uveljavlja. "Želim samo, da bi imel mir," je poudaril.

Navedel je še več drugih incidentov, vključno z napadom s kladivom, večkrat je posredovala tudi policija. Trditve zakoncev sta v pričanju potrdila tudi teta in sosed. Danes je bil zaslišan še sodni izvedenec medicinske stroke, ostali izvedenci pa bodo zaslišani v nadaljevanju sojenja januarja prihodnje leto. Šinkovec ostaja v priporu.