Kavaški klan

Uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva naj bi tajne podatke posredovala kriminalnemu podzemlju

S.R./STA
10. 11. 2021, 10.32
Posodobljeno: 10. 11. 2021, 18.18
Deli članek:

S pomočjo svojega partnerja naj bi zaupne informacije posredovala kriminalcem. Dva sta se posledično izognila aretaciji.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Na Specializiranem državnem tožilstvu so včeraj potekale hišne preiskave, v okviru katerih so kriminalisti aretirali uslužbenko, ki je imela dostop do tajnih podatkov o izdanih odredbah za hišne preiskave in prikrite preiskovalne ukrepe. Ta je osumljena, da je podatke posredovala pomembnim članom Kavaškega klana, poroča današnji Večer. Posredovanje naj bi potekalo preko njenega partnerja, ta pa je informacije predal naprej posameznikom iz kriminalnega podzemlja. Slednji so se lahko zaradi izdaje iz hiše tožilstva na udarec policije pripravili ali se celo skrili pred njo.

Na ta način sta se tako maja letos aretaciji izognila Luka Arapovič in Blaž Kadivecpomembna člana kriminalne združbe Kavaški klan, ki sta med obtoženimi, a še vedno na begu, še poroča Večer.

Kriminalistična policija je v torek odvzela prostost štirim osumljenim osebam. V roku 48 ur od odvzema prostosti bo osumljenka s SDT s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ostalim trem osumljenim pa je bilo pridržanje odpravljeno. Zanje bo podana kazenska ovadba po redni poti.

Ni znano, koliko je osumljenka, ki je mlajša oseba, zaslužila. Osumljenka je bila na SDT zaposlena dobrih pet let, njeno zadnje preverjanje pa je bilo izvedeno pred tremi leti. Šla je skozi vse potrebne korake preverjanja in bila deležna vseh ustreznih usposabljanj. Čeprav imajo na SDT vzpostavljene varnostne in nadzorne mehanizme in izvajajo ustrezna varnostna preverjanja zaposlenih, ki rokujejo s tajnimi podatki, takšnih primerov ni mogoče preprečiti.

Po trditvah policije in Specializiranega državnega tožilstva je slovenska mreža Kavaškega klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem.

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke Kavaškega klana presekala maja, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih.