Pogorelo skladišče

FOTO in VIDEO: Gasilci na Vrhniki z »zunanjim napadom« preprečili katastrofo

S.R.
31. 5. 2021, 13.08
Posodobljeno: 31. 5. 2021, 13.45
Deli članek:

Škoda bi lahko bila še precej višja, saj bi lahko ogenj preskočil na sosednje hiše, kar pa so gasilci preprečili.

Sašo Švigelj
Posledice nočnega požara v Vrhniki.

Poročali smo že, da je danes ponoči zagorelo v skladišču na območju Vrhnike. Zublji v gospodarskem objektu so zaplesali malo pred 2. uro, zaradi nevarnosti, da bi se požar razširil tudi na bližnje objekte, pa so po navedbah policije iz sosednjih hiš evakuirali pet oseb. V požaru je nastalo za več deset tisoč evrov škode. Prva informacija policije, da je ena oseba zaradi šoka potrebovala zdravniško pomoč, se je sicer izkazala za netočno.

Več o dogajanju je danes na območju pogorišča razkril poveljnik Gasilske zveze Vrhnika in vodja intervencije Benjamin Svenšek. Pojasnil je, da je zagorelo v starejši zgradbi podjetja, ki se primarno ukvarja s trgovino z gradbenim materialom. Zaradi lesenih stropov je bilo posredovanje v sami notranjosti nemogoče, saj je obstajala velika nevarnost, da bi se strop zrušil. Požar so pogasili z »zunanjim napadom,« kot se je izrazil Svenšek, ki je dodal, da jim je uspelo zaščititi in obraniti bližnje objekte, tako plamenom ni uspelo preskočiti drugam in povzročiti še več škode. Požar so pogasili malo pred 5. uro.

Sašo Švigelj
Zaradi lesenih stropov in ostrešja je obstajala velika nevarnost zrušenja.

Med samim gašenjem se niso srečali z večjimi težavami, k čemur je po navedbah Svenška prispevalo tudi dejstvo, da je imel lastnik v samem objektu zadeve že preventivno dobro organizirane, različni materiali pa so bili smiselno skladiščeni. Manjšo težavo so predstavljale le posode oziroma jeklenke za ročne gorilnike, a za gasilce to ni pomenilo prevelike nevarnosti. Svenšek je še izpostavil, da je med gašenjem eden od gasilcev sicer utrpel manjšo poškodobo kolena, medtem kot je šlo v primeru domnevnega šoka oziroma paničnega napada, ki so ga v poročilu navedli policisti, zgolj za »dezinformacijo oziroma šum v komunikaciji.« Na kraj so resda prispeli tudi zdravstveni delavci, a je njihovo pomoč Svenšek po lastnih besedah zahteval »predvsem zaradi morebitne pomoči lastnikom, ki so se znašli pod hudim pritiskom in stresom.«

Sicer pa je pohvalil zgledno sodelovanje gasilskih enot, policije, zdravniških služb in civilne zaščite.