ukrepi odvisni od enega dejavnika

Kako bomo živeli poleti in jeseni? Bojana Beovič odgovarja …

B.K.
31. 5. 2021, 11.34
Posodobljeno: 31. 5. 2021, 11.43
Deli članek:

Polno cepljenih je že dobrih 400.000 prebivalcev Slovenije, z enim odmerkom več kot 660.000.

STA
Bojana Beović

Cepljenje je v Sloveniji končno v polnem teku. Ne le, da cepimo vso odraslo populacijo, glede na mnenje Evropske agencije za zdravila (EMA) bomo kmalu lahko začeli cepiti tudi otroke, starejše od 12 let, je danes poudarila vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović. Pri otrocih bodo najprej na vrsti tisti s kroničnimi oblenji, ki bi lahko težje prebolevali okužbo s covidom-19. Ta sicer bolj prizadane starejše, a se z novimi različicami virusa tudi to spreminja, je posvarila infektologinja.

Sicer pa je pri odrasli populaciji s prvim odmerkom cepljenih že skoraj 39 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je približno četrtina. Ta delež pa moramo dvigniti nad 60 odstotkov, če hočemo imeti mirno poletje, oziroma vsaj jesen, je še opozorila Beovićeva.

Kako bomo namreč živeli poleti in predvsem jeseni? Z ukrepi ali brez? To bo odvisno od precepljenosti prebivalstva. “Normalno življenje, brez ukrepov, je možno samo v primeru, če bo cepljen takšen delež prebivalstva, da bo prišlo do tako imenovane kolektivne imunosti,” je opozorila Beovićeva. Pri izvorni, kitajski različici virusa naj bi ta delež bil med 66 in 70 odstotki, pri bolj kužnih različicah kot sta denimo britanska in indijska, pa še višji. “Če do tega ne bomo prišli, bo treba ohraniti določene ukrepe,” je napovedala infektologinja in dejala, da bodo uspešnejše, zdravstveno in gospodarsko, tiste države, ki bodo uspele precepiti višji delež prebivalstva.

Ob tem je vodja strokovne skupine pri NIJZ še poudarila, da delež precepljenosti ni odvisen od države, “ampak od zdravstvene prosvetljenosti prebivalstva, ki razume, da je potrebno, da se cepimo”. Pod črto to torej pomeni: več kot bo cepljenih, manj bo ukrepov.