grozi tudi zaporna kazen

Zaradi železniške nesreče pri Hrastovljah ovadili štiri osebe

A.S.
3. 2. 2021, 13.21
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 13.22
Deli članek:

Grozi jim tudi zaporna kazen.

STA
Do ensreče je prišlo junija leta 2019 v bližini železniške postaje Hrastovlje.

Koprski kriminalisti so decembra lani zaključili zahtevno preiskavo železniške nesreče, do katere je prišlo junija leta 2019 na progi med Divačo in Koprom v bližini železniške postaje Hrastovlje. Spomnimo: takrat je zaradi iztirjenja tovornega vlaka prišlo do izpusta večje količine letalskega goriva v zemljo, in sicer v ožjem
vodovarstvenem območju. Posledično je nastala velika materialna škoda, pa tudi nevarnost za življenje in zdravje ljudi ter nevarnost za nastanek dejanske škode na kakovosti zemlje in pitne vode.

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov so policisti zoper četverico, ki je v slovenski gospodarski družbi za upravljanje in vzdrževanje železniške infrastrukture ter vodenje železniškega prometa odgovorna za nadzorstvo in vzdrževanje, podali kazensko ovadbo. Sumijo jih kaznivega dejanja opustitve nadzorstva v javnem prometu in kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja. "Z opustitvijo svojih dolžnosti in s tem kršitvijo predpisov o varnosti železniškega prometa so namreč dopustili, da je prišlo do iztirjenja mednarodnega tovornega vlaka in posledično do železniške nesreče, v kateri je nastala velika materialna škoda, v višini več kot 2,9 milijona evrov," so ob tem sporočili s Policijske uprave Koper.

Možje v modrem so prav tako ugotovili odgovornost pravne osebe, pri kateri so kazensko ovadene osebe zaposlene.

Za kaznivo dejanje opustitve nadzorstva v javnem prometu je zagrožena zaporna kazen do petih let oziroma do treh let, če je dejanje storjeno iz malomarnosti. Za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do dveh let.