Pošast za rešetkami

FOTO: Enega trupla nikoli niso našli, a zdaj je jasno, kdo je »morilec iz Claremonta«

S.R.
23. 12. 2020, 09.27
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 09.38
Deli članek:

Vrhovno sodišče v avstralski zvezni državi Zahodna Avstralija je 52-letnega Bradleyja Roberta Edwardsa, tako imenovanega »morilca iz Claremonta,« danes obsodilo na najmanj 40 let zapora.

Central Crocs Football Club
Bradley Edwards

Sodišče je Edwardsa že septembra spoznalo za krivega umora Jane Rimmer in Ciare Glennon, a je bilo treba do danes počakati še na izrek kazni. Družine njegovih žrtev so tako po več desetletjih čakanja vendarle prejele nekaj zadoščenja.

Vrhovni sodnik Stephen Hall je Edwardsu za umor 23-letne Rimmerjeve leta 1996 dosodil doživljenjsko zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta za obdobje 40 let. Enaka kazen ga je doletela za umor 27-letne Glennonove leta 1997. Kazni bo prestajal sočasno, tako lahko v teoriji za pogojni izpust zaprosi po 40 letih zapora, a, kot je pojasnil Hall, bo Edwards »najverjetneje umrl v zaporu.« Izrek kazni so z bučnim aplavzom pospremili prisotni v sodni dvorani, med katerimi sta poleg svojcev umorjenih sedeli tudi njegovi žrtvi, ki sta srečanje z njim preživeli. Edwards je bil namreč obsojen še za napad na takrat 18-letno dekle leta 1988 ter ugrabitev in posilstvo takrat 17-letnega dekleta leta 1995. Ob izreku kazni ni pokazal nobenih čustev, prav tako obema žrtvama, ki sta njegov napad preživeli in sta danes na sodišču pogumno spregovorili, ni namenil niti pogleda.

Profimedia
leta 2017 so njegovo nekdanje domovanje preiskali forenzični izvedenci.

Trupla Spiersove niso našli

Vsi njegovi zločini so se zgodili na območju avstralskega mesta Perth, pri čemer je Rimmerjevo in Glennonovo ugrabil v premožnem predmestju Claremont, zaradi česar si je tudi prislužil naziv »morilec iz Claremonta.« V istem predmestju je leta 1996 izginila tudi 18-letna tajnica Sarah Spiers, za katero domnevajo, da jo je prav tako umoril Edwards, a njenega trupla nikoli niso našli, krivde pa mu niso uspeli dokazati. Policisti so trupli socialne delavke Rimmerjeve in odvetnice Glennonove nekaj tednov po obeh umorih našli v goščavi zunaj Pertha. 

PR
Ciara Glennon, Sarah Spiers inJane Rimmer.

Napad, ki ga je leta 1988 izvršil v predmestju Huntingdale, velja tudi za njegov prvi znan napad na ženske. Vlomil je v domovanje 18-letne znanke in jo spolno napadel, preiskovalci pa so takrat odkrili ključni dokaz, na podlagi katerega so ga zdaj, cela tri desetletja pozneje, obsodili. Na kimonu, ki ga je pred tem ukradel z vrvi za obešanje perila, so namreč odkrili sledi njegove sperme, a so analizo DNK opravili šele leta 2016. Takrat so ugotovili, da se ta DNK ujema z DNK-jem v primeru ugrabitve in posilstva 17-letnice leta 1995 ter, še pomembneje, da se ujema s celičnim materialom pod nohti Glennonove, ki je pred smrtjo med bojem za življenje svojega morilca opraskala. Kriminalisti so nato Edwardsa z zločini povezali še prek vlaken v njegovem avtomobilu. 

Edwards v svojem sedemmesečnem sojenju ni nastopil kot priča, prav tako je zavrnil sodelovanje z izvedencem psihiatrične stroke.