Trojni umor in samomor v Dolgem Brdu

FOTO: 22-letni Gašper streljal z očetovim orožjem: umoril je sestro in starše

S.R./S.S
10. 11. 2020, 13.45
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 07.18
Deli članek:

Včeraj navsezgodaj je odjeknila vest, da je v Dolgem Brdu pri Ljubljani 22-letnik pobil tri ožje sorodnike in si sodil sam. Dogajanje so pozneje nekoliko osvetlili policisti.

Sašo Švigelj / Svet24
Kraj zločina v Dolgem Brdu pri Ljubljani.

Na grozoto, ki se je včeraj zvečer odvila v Dolgem Brdu, je najprej opozorila že smerna tabla, zakoličena v Besnici, na kateri je z velikimi rdečimi črkami zapisano "Janče." Od Besnice do Janč, naselja vzhodno od Ljubljane na hrbtu Janškega hriba, in posledično Dolgega Brda, se vije na mestih ozka asfaltirana cesta, ki je rezala v vse gostejšo meglo. Ta je na kraju zločina, kmetiji, na kateri je v večernih urah 22-letni Gašper B. umoril tri ljudi in si sodil sam, z vlago že srhljivo tipala po koži, skozi megleni zastor pa je bilo videti posamične pojave, oblečene v bele pajace. Za kuliso rdečega traktorja, na katerem je samevala bala, so forenziki pazljivo prečesavali notranje prostore in dvorišče. Kot smo že poročali, je tam mladenič, preden je roko dvignil nadse, s hladnim in strelnim orožjem umoril bližnje sorodnike, stare 26, 56 in 60 let. Šlo naj bi za sestro in starše.

Sašo Švigelj / Svet24
V Besnici na pravilno smer opozori tabla.

Streljal z očetovim orožjem

Nekoliko več o krvavem dogodku je na tiskovni konferenci danes razkril vodja ljubljanskih kriminalistov Valter Zrinski. Po besedah Zrinskega je okoli 21. ure na na pomoč najprej poklicala 26-letnica in naznanila nasilno vedenje brata. Kmalu po tem pa je na interventno številko policije poklical še 22-letnik in povedal, da je pobil svojo družino in da je oborožen. Aktivirana je bila specialna enota policije, ki je ob vstopu v hišo naletela na štiri trupla, tudi storilca, ki si je sodil sam z orožjem svojega očeta, za katerega je 60-letnik sicer imel vsa ustrezna dovoljenja, saj je bil lovec.

Sašo Švigelj / Svet24
Kraj zločina v Dolgem Brdu pri Ljubljani.

Kriminalisti intenzivno zbirajo obvestila in opravljajo ogled, da bi prišli do motiva. Pokojni morilec v preteklosti še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, prav tako policija po besedah Zrinskega nima podatkov, da bi obstajal kakršen koli spor znotraj družine.

Sašo Švigelj / Svet24
Kraj zločina v Dolgem Brdu pri Ljubljani.

Spomin na grozodejstvo Silva Pluta

Ob tem spomnimo, da je v hiši nižje, nedaleč od kmetije včerajšnje groze, 24. februarja 2006 eden najbolj zloglasnih slovenskih morilcev Silvo Plut zverinsko umoril takrat 32-letno Ljubico Ulčar. Kot so takrat poročali slovenski mediji, je 37-letni Plut tiste noči v domačijo vstopil skozi okno shrambe. Ker je Ulčarjevim občasno pomagal pri hišnih opravilih, je okolico dobro poznal, a hiša je bila takrat prazna. Vse do zgodnjih jutranjih ur, ko sta se zakonca Ulčar vrnila domov in naletela na morilca, ki je v eni roki vihtel sekiro, v drugi pa nož. Oba je zavezal in Ljubico na grozovit način umoril. Soprogu Mirku je usodnega jutra uspelo pobegniti. Prav tako je pred policisti uspelo pobegniti Plutu, ki pa so ga naslednje noči uspeli ujeti.