prenatrpanost

Carotta: Število smrti ne narašča, naše zdravstvo deluje dobro

B.K.
10. 11. 2020, 12.04
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 12.08
Deli članek:

Kljub prenatrpanosti bomo zdržali, ocenjuje koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje.

Nataša Juhnov / Vestnik.si
Splošna bolnišnica Murska Sobota, enota intenzivne terapije.

Naše zdravstvo deluje dobro. To prepričanje je na današnji novinarski konferenci izrazil koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Temu priča dejstvo, da kljub vedno večjemu številu hospitaliziranih bolnikov, število msrti več ne narašča.

Še vedno pa problem predstavlja prenatrpanost bolnišnic. Potem, ko so se pred tedni s prenatrpanostjo srečevali na Gorenjskem in Koroškem, je zdaj ta vrh dosegla murskosoboška bolnišnica. Prenatrpane bolnišnice zdaj rešuje sistem, ki ga je razvilo ministrstvo za zdravje, kjer v posebni aplikaciji sprotno beležijo proste kapacitete po bolnišnicah. ko neka bolnišnica doseže svoj vrh, lahko zdravniki preverijo katere bližnje bolnišnice imajo proste bolniške postelje in paciente po dogovoru s tamkajšnjimi zdravniki premestijo. V Murski Soboti so na tak način, ob sodelovanju s ptujsko in mariborsko bolnišnico, uspešno rešili problem prenatrpanosti.

"Zadeva je pod kontrolo," je zatrdil Carrota in dodal, da bo slovenski zdravstveni sistem ta drugi val zdržal.

Ob tem pa je izpostavil tudi problematiko starih bolnišnic z nezadovoljivo arhitekturno ureditvijo in premajhnim številom postelj. Izpostavil je predvsem bolnišnico v Jesenicah, ki ima le 200 funkcionalnih postelj za 130.000 prebivalcev. Po evropskih standardih bi jih potrebovala kar trikrat več. Tudi stara stavba, zgrajena pred več kot 60 leti, ne ustreza več sodobnim standardom oskrbe. Za obravnavo bolnikov so te zato namestili v kontejnersko enoto, Carotta pa z žalostjo ugotavlja, da so denimo plinske napeljave v tem kontejnerskem naselju "bistveno boljše kot v stari stavbi".