Smrtonosne poškodbe

14-letnika vpričo očeta in brata odbilo v gliser: zlomljena hrbtenica, počena lobanja in neizbežna smrt. Je kriv M. B.?

R.T.
20. 7. 2020, 09.38
Posodobljeno: 20. 7. 2020, 14.08
Deli članek:

Gumijasti obroč je naletel na val, ki ga je "naredil" motor gliserja. Odbilo ga je v plovilo.

Profimedia
Preiskava tragedije še poteka (fotografija je arhivska).

Kot smo poročali, je v soboto v vodah ob otoku Žut preminil 14-letni Nizozemec. Nesreča se je zgodila okoli 13. ure; na gliserju, s katerim je upravljal 20-letni M. B. iz Zagreba, sta bila tudi fantova oče in brat.

Plovilo je 14-letnika vleklo na gumijastem obroču. Ta je v enem trenutku naletel na val, ki je nastal zaradi nagle vožnje in "slalomiranja" plovila. Val ga je odbil, tako da je v polkrožnem manevru po gladini morja z vso silo trčil v gliser. Fant je pri tem utrpel smrtonosne poškodbe. Hrvaški mediji pišejo o zlomu hrbtenice, počeni lobanji in poškodbi možganov.

Gliser se zaradi potreb preiskave zdaj nahaja v pristanišču na šibeniškem območju, njegovega voznika so aretirali še isti dan. Po neuradnih podatkih hrvaških medijev je osumljen povzročitve splošne nevarnosti, kar je za posledico imelo smrt. Če bo spoznan za krivega, mu grozi, da bo za rešetkami preživel od enega do osem let. Izkazalo se je tudi, da ni imel potrebnih dovoljenj za upravljanje s plovilom.

Preminuli mladoletnik je z družino dopustoval v Preku na otoku Ugljan. Vožnja z gliserjem je na območju Kornatov sicer prepovedana, največja dovoljena hitrost plovbe pa je šest vozlov.