So ga končno našli?

Po pobočju Dobrača se je prikotalila človeška lobanja, tokrat je podzemlje našlo Martina

S.R.
12. 5. 2020, 08.41
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 08.56
Deli članek:

Avstrijski jamoslovec je na gori Dobrač na avstrijskem Koroškem te dni našel človeško lobanjo, ki jo zdaj proučujejo izvedenci sodne medicine. Gre za posmrtne ostanke pogrešanega?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Martin Friedl iz avstrijskega kraja Latschach am Faaker See (Loče ob Baškem jezeru) ob vznožju Karavank je strokovnjak za speleologijo in priznani jamar, zaradi narave svojega dela pa se pogosto znajde v doslej še neraziskanih podzemljih, poroča avstrijski časnik Kleinezeitung. Tokrat je podzemlje našlo njega. Iščoč teren, ki bi nakazal na možnost podzemnih jam, je prejšnji teden v neki grapi na Dobraču, 2166 metrov visoki gori na avstrijskem Koroškem, naletel na človeško lobanjo. Lobanja se je nahajala na nadmorski višini približno 1500 metrov, tam pa je ležala osamljena. V bližini ni bilo drugih kosti, zato Friedl domneva, da se je lobanja tja prikotalila z nekega višjega mesta na gori, čemur pritrjuje tudi dejstvo, da ni ohranjena v celoti. 

Profimedia
Dobrač je 2166 metrov visoka gora na avstrijskem Koroškem.

Friedl je o najdbi nemudoma obvestil policijo, ti pa so lobanjo že predali v roke izvedencev sodne medicine. Glede na prve informacije videz lobanje vara. Ta naj ne bi bila tako stara, kot je videti, policija pa se zaenkrat poigrava s tezo, da je pripadala 67-letnemu nemškemu državljanu, ki je pogrešan od konca oktobra 2018. Iz Beljaka je takrat krenil na pohod po lokalnem gorovju. Kot še poroča časnik, je v tistih dneh nek lastnik koče na območju v bližini tokratne najdbe našel njegovo zapuščeno vozilo, o samem moškem pa ni bilo ne duha ne sluha. Policija je območje takrat preletavala s helikopterji, za pogrešanim so vohljali reševalni psi, a so bile številne iskalne akcije neuspešne, dokler niso sredi novembra obupali in na Nemca pozabili. Izvedenci zdaj ugotavljajo, ali se je Friedl»spotaknil« ob njegovo glavo.