Utež kot ključni dokaz

Potapljači iščejo ključni dokaz, ki bi lahko določil kraj, kjer je 20-letni Vereni gliser odrezal nogo

G.G.
1. 8. 2019, 09.17
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 08.52
Deli članek:

Preiskovalci tragedije ob obali Malinske na Krku iščejo ključni dokaz, ki bi lahko razjasnil, kje se je pripetila nesreča.

Facebook
Verena Heinz je ravno opravila zaključne izpite na dunajski univerzi za ekonomijo in podjetništvo. Bila je že kar izkušena potapljačica.

Spomnimo. 20-letna avstrijska študentka Verena Heinz se je prejšnjo sredo popoldne potapljala ob obali Malinske, ko je vanjo trčil gliser. Ladijski vijak je Vereni odrezal nogo. Hudo poškodovano so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrla zaradi krvavitev.

Vožnja z gliserjem na omenjenem območju je prepovedana na razdalji manj kot 300 metrov od obale.

Ministrstvo za morje je najprej sporočilo, da se je nesreča zgodila približno 300 metrov od obale. Dieter Heinz, Verenin oče, je ogorčen nad njihovimi trditvami. Pravi, da sta bila s hčerjo veliko bližje obale. Po njegovi oceni sta bila od 80 do največ 150 metrov od kopnega. Kraj potapljanja sta kot izkušena potapljača ustrezno označila, kar pomeni, da bi ju moral gliser zaobiti na vsaj stotih metrih.

Utež kot ključni dokaz

Dieter Heinz je za Jutarnji list povedal, da je ob trku z gliserjem z Vereninih stopal odneslo plavutki bele barve. Plavutke je lahko tok odnesel na drug kraj, zato to ne more biti verodostojen dokaz kraja nesreče. Ob nesreči pa je potonila tudi dva kilograma težka utež, ki sta jo imela Dieter in Verena ob sebi. Utež pa tok ni mogel odnesti, zato je postala ključni dokaz, ki so ga potapljači iskali včeraj in ga bodo še danes.

Verenin oče, sicer tudi inštruktor potapljaštva in motornih plovil, je prepričan, da je 25-letni voznik gliserja napravil ogromno napako. Nedoumljivo mu je, kako je lahko ob mirnem morju spregledal več kot meter veliko bojo in storil, kot se je izrazil, »napako, ki je ne bi naredili niti otroci«. Iz tega sklepa, da je bil mladenič nepoučen o pravilih plovbe. V teh težkih trenutkih obupa in neizmerne žalosti še upa, da bo to zadnja podobna tragedija ob hrvaški obali.