Priznal umor

Ubil svojo ženo hrvaškega rodu in jo v kovčku odvrgel na rečni breg

A.S.
10. 5. 2019, 09.12
Posodobljeno: 10. 5. 2019, 10.31
Deli članek:

V Kanadi se izteka sojenje kirurgu Mohammedu Shamjiju, ki je obsojen umora svoje žene. Žrtev je 40-letna zdravnica hrvaškega rodu Elana Fric.

Facebook (osebni profil)
"To noč bi moral ubiti sebe," je na sodišču povedal Shamij.

Truplo žrtve, ki so jo sodelavci opisovali kot izredno zdravnico, pacienti pa so jo oboževali, so 1. decembra 2016 našli na bregu reke Vaughan, približno 35 kilometrov od Toronta. 

Mohammed Shamji je  aprila letos priznal umor druge stopnje. Po njegovem pričanju so, kot poroča Index, na sodišču spregovorili Elanini starši, ki so prevzeli skrbništvo nad Elaninimi in Shamjijevi tremi otroci. Joe in Ana Fric sta kot migranta prišla iz Hrvaške v Kanado in se zaposlila v tovarniškem obratu. 

»Uničil je naša življenja,« je povedala Elanina mati Ana. »Elana je bila otrok, ki si ga vsak starš lahko samo želi,« je dodala.

Facebook (osebni profil)
V zakonu sta bila 12 let.

Shamji in Elana sta bila poročena 12 let. Dva dni zatem, ko je žrtev Shamjiju vročila ločitvene papirje, pa je prišlo do brutalnega napada. Ugledni kirurg iz Toronta je ponoči, medtem ko so njuni otroci spali, Elani z zapovrstnimi udarci zlomil vrat in rebra in jo nato dušil, dokler ni zadnjič izdihnila. Tudi kasnejša obdukcija je pokazala, da je žrtev umrla zaradi davljenja in travme, ki so jo povzročili udarci.

Truplo identificiral žrtvin oče

Oče Elane Fric je na sodiščni obravnavi opisal svoje trpljenje. Kot najtežji trenutek je označil identifikacijo svojega otroka v mrtvašnici. »To, da sem identificiral svojo hčer, me bo preganjalo zavedno,« je povedal v solzah.

Shamjijev odvetnik je obrambo zasnoval na pismih podpore, ki so jih napisali Shamjijevi pacienti. V nagovorih je svojega klienta opisoval kot priznanega kirurga, ki je operiral več kot 1000 pacientov in nekaj stotim tudi rešil življenje.

»To noč bi moral ubiti sebe«

»Moj klient ima svoje otroke neizmerno rad. Na žalost, ga sedaj determinira zgolj ta zločin,« je povedal odvetnik. Shamji je umor sicer priznal: »Ubil sem svojo ženo. Bila je moja prijateljica in mati najinih otrok. To noč bi moral ubiti sebe«. Policisti so ga aretirali v enem izmed barov v mestu Mississaugi, dan zatem, ko so našli Elanino truplo. V priporu je že dve leti in pol, grozi pa mu dosmrtni zapor.