Odmeven primer v Münchnu

Jennifer 5-letno sužnjo na peklenski vročini pustila umreti od žeje

S.R.
10. 4. 2019, 19.11
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 19.20
Deli članek:

Nemško tožilstvo 27-letno domnevno džihadistko obtožuje, da je v sostorilstvu umorila 5-letno deklico, sicer pripadnico Jazidov.

Reuters
Jennifer grozi dosmrtni zapor.

Na sodišču v Münchnu trenutno poteka sojenje 27-letni Jennifer W., ki je s soprogom v Iraku domnevno delovala v tako imenovani »moralni policiji.« Obtožujejo jo, da je v času, ko je s soprogom bivala v Islamski državi, dopustila, da je njuna 5-letna sužnja iz verske skupnosti Jazidov od žeje umrla na peklenski vročini. Gre za prvi primer kazenskega pregona islamistov zaradi zločinov, ki so jih storili proti Jazidom. 

Če bo Jennifer obsojena, ji zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji, vojnih zločinov in umora grozi dosmrtni zapor. Tožilstvo jo obtožuje tudi, da je skupaj s soprogom 5-letnico zasužnjila. Kot glavna priča v sojenju nastopa mati 5-letnice, ki je bila tudi sama v ujetništvu džihadističnih zakoncev. Na sodišču jo kot sotožnico med drugim zastopa odvetnica za človekove pravice Amal Clooney, soproga ameriškega zvezdnika Georgea Clooneyja

Primer je velikega pomena tudi za nevladno organizacijo Yazda, po genocidu nad Jazidi ustanovljeno mednarodno neprofitno organizacijo, ki se bori za pravice te etnične in verske skupnosti. Organizacija je pomagala pri identifikaciji in lociranju mame tragično preminule deklice. 

Kdo je Jennifer? 

Državno tožilstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da je bila rojena v nemški deželi Spodnja Saška in da je šolo zapustila v osmem razredu osnovne šole. Leta 2013 se je spreobrnila v islam in se naslednje leto iz Nemčije podala v središče Islamske države v Iraku. Tam se je nemudoma »pridružila odločevalcem in poveljstuv IS.« V okviru svojega delovanja v tako imenovani »moralni policiji« je oborožena patruljirala po ulicah Faludže in Mosula, kjer je nadzirala in posledično kaznovala ženske, ki se niso oblačile v skladu s strogimi pravili, je še navedlo tožilstvo. Leta 2015 je njen soprog na »tržnici s sužnji« kupil 5-letno deklico in njeno mamo. Nekega dne, ko je deklica pomočila posteljo, jo je za kazen poslal iz hiše, kjer je morala priklenjena na verigo pod peklenskim soncem stati na razbeljenem pesku. Zunaj se je živo srebro povzpelo na 45 stopinj Celzija. Tožilstvo trdi, da je Jennifer »soprogu to dopustila in da ni storila ničesar, da bi to preprečila.« 

Jennifer so leta 2016 ujeli v Turčiji, ko si je poskušala obnoviti osebne dokumente. Deportirali so jo v Nemčijo, kjer so jo leta 2018 na podlagi preiskave priprli. Po navedbah časnika Der Spiegel so jo aretirali, ko je moškemu, ki naj bi jo peljal nazaj v Irak, govorila o svojih izkušnjah. Ta moški je bil tajni agent, v avtomobilu pa so bile nameščene prisluškovalne naprave.