Potrjeno

Rebalans proračuna potrjen, vlada prihodke še zvišuje

T.L.
24. 1. 2019, 11.36
Posodobljeno: 24. 1. 2019, 11.59
Deli članek:

Načrtujejo prihodke v višini 10,35 milijarde evrov in odhodke na 10,16 milijarde evrov.

Reuters
Marjan Šarec

Vlada Marjana Šarca - Šarec je trenutno v Davosu na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma - je potrdila predlog rebalansa proračuna za 2019, v katerem zvišuje prihodke na 10,35 milijarde evrov in odhodke na 10,16 milijarde evrov. Načrtuje nominalni presežek v višini 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda, so sporočili na vladnem twitterju, kar je 0,1 odstotne točke več, kot je je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal konec lanskega leta. 

Ob tem so se še pohvalili, da zasledujejo ustrezno razmerje med stabilnostjo javnih financ, skrbjo za državljane in širšim razvojem države.

Odhodke vseh proračunskih uporabnikov skupaj je vlada določila že lani decembra, in sicer se tudi ti zvišujejo, ob tem poroča STA. Namesto 9,70 milijarde evrov bodo znašali 10,16 milijarde evrov, torej 463 milijone evrov več. Posledično se sredstva zvišujejo skoraj vsem proračunskim uporabnikom. Rebalans je potreben, ker je državni proračun zaradi v lanskem letu sprejetih predpisov in sklenjenih dogovorov z reprezentativnimi združenji in sindikati, ki vplivajo na višji obseg proračunskih izdatkov, z začetkom leta 2019 postal neuravnotežen. Med drugim so se izboljšale plače javnih uslužbencev, zvišala se je povprečnina, ki so je občine od države deležne za financiranje svojih osnovnih nalog, več denarja bo tudi za pokojnine in družinske prejemke.