Michel Stephan

Domnevni naročnik umora inteligenten in inovativen, vendar nagle jeze

S.S.
7. 11. 2018, 06.55
Deli članek:

Nadaljuje se sojenje libanonskemu kemiku Michelu Stephanu zaradi očitkov o napeljevanju k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu, Janeza Plavca.

Primož Lavre
Obtoženi libanonski kemik Michel Stephan

Vpleteni so na zanjem naroku med drugim poslušali posnetke pogovora obtoženca z zdaj zaščiteno pričo, ki ga je prijavila policiji, in prisluhe tajnega delovanja policije tik pred aretacijo. Kot je znano, je Michela Stephana 9. oktobra lani ovadil moški, ki mu je, tako tožilstvo, Stephan ponujal 25 tisoč evrov, da bi med 24. in 26. oktobrom lani izvršil naročilo. Toda možakar se je obrnil na policijo in ta je Stephana prijela 17. oktobra, ko sta v okolici Ljubljane testirala morilsko orožje. Sodišče sicer še čaka uradne prevode pogovorov, ki so večinoma potekali v arabskem jeziku, je pa bilo iz enega od posnetkov razbrati dva pridušena poka in nekaj angleških besed, očitno kriminalistov: »Policija! Policija! Naj vidim tvoje roke! Stoj pri miru!« In na koncu šev slovenščini: »Oseba je bila prijeta.«

Tudi po odpustu »vlekel niti«

Nekaj časa so včeraj namenili tudi razčiščevanju sodelovanja podjetja Phosphoenix, katerega družbenika sta Stephan in Barbara Mohar, sicer vodja enega od laboratorijev na inštitutu, kjer je delal tudi obtoženi, s Kemijskim inštitutom in Krko. Kot je bilo slišati, je Stephan na lastne stroške pomagal pri obnovi laboratorija, v zameno pa je potem izkoriščal infrastrukturo. A problem je nastal, ko so se nekatere snovi nabavljale ali izdelovale na stroške inštituta, uporabljale pa za posle Phosphoenixa.Po besedah ene od prič je sicer večino raziskav v laboratoriju vodil Stephan, ki ga je označil za zelo inteligentnega in inovativnega, a nagle jeze in »mahnjenega na slavo«, potreboval pa je tudi nekoga, da je nanj izvajal psihološki pritisk. Tako se je v enem primeru celo stepel z enim od raziskovalcev, nekomu drugemu je raztrgal laboratorijski dnenvik, tretjemu pa grozil, da mu bo pod avto nastavil bombo, ker je o nepravilnostih obvestil nadrejene. Menda je Stephan še po odpustu »vlekel niti« v laboratoriju ter se izven inštituta sestajal s študenti, ki so opravljali raziskave.