PRAVNOMOČNO

Zadavil očima, »sedel« pa bo nekaj mesecev manj

S.S.
4. 11. 2018, 16.51
Deli članek:

Janezu Žurgi so višji sodniki potrdili prvostopenjsko sodbo za uboj očima Janeza Stražiščarja in krajo registrskih tablic, za odvzem Stražiščarjevega motornega vozila pa ga tožilstvo sploh ne bi smelo preganjati.

Arhiv Novice Svet24
Kaznivo dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Incident se je zgodil 17. decembra 2015 na Postojnski cesti 3 na Rakeku, v hiši pokojnika in obtoženčeve mame.

Žurga se je svojega očima najprej lotil s pestmi, da je ta padel ob steno in si zlomil ličnico ter čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem večkrat zabodel: v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je zadušil z vzglavnikom.

Google Street View
Incident se je zgodil 17. decembra 2015 na Postojnski cesti 3 na Rakeku.

Po uboju kradel

Potem je mladenič vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru, še prej pa stanovanje zaklenil in v vhodnih vratih zlomil ključ, pred pragom pa materi pustil sporočilo. »Pokliči policijo, ne v sobo, Dušan mrtev, prvice na sodišču, resno, srečno, oprostite,« je zapisal.Med potjo na Obalo se je Žurga ustavil na bencinskem servisu v Kozini, kjer je s parkiranega volkswagen passata odmontiral registrske tablice in jih namestil na ukradenega chevroleta. A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.

Na ponovljenem sojenju so govorili predvsem o obtoženčevih duševnih težavah ... 

Obtožen umora, kriv uboja

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so mu sodili dvakrat. Januarja 2017 ga je sodišče spoznalo za krivega uboja v povsem prištevnem stanju, čeprav je bil obtožen umora, in mu prisodilo 14 let zapora. Vendar obsodba ni prestala rešeta višjega sodišča in Žurga je spet moral sesti na zatožno klop. Na ponovljenem sojenju je bil govor predvsem o obtoženčevih duševnih težavah, ki so deloma posledica težavnih pogojev odraščanja, deloma pa tudi dednih predispozicij. Oče je bil alkoholik, bil je žrtev nasilja v šoli, doma pa za svoje tegobe ni našel opore in varnosti. Med odraščanjem je razvil šibko osebnostno strukturo in več psihotičnih motenj, ko pa je v njegovo življenje vstopil očim, je v svojem črno-belem dojemanju realnosti v njem videl samo najhujše. V drugo so izvedenci sklenili, da je bil v kritičnem trenutku bistveno zmanjšano prišteven.

Pregon bi moral sprožiti očim ...

Na ponovljenem sojenju je bil Žurga za uboj obsojen na 11 let zapora, za krajo avta na pol leta, za krajo registrskih tablic pa na sedem mesecev zapora oziroma na enotno kazen 12 let zapora. Tudi v tem primeru je tožilstvo brez uspeha vztrajalo pri umoru in zahtevalo 21 let zapora. Višji sodniki pa so mu kazen še nekoliko znižali; sledili so navedbam obrambe v pritožbi, da ga tožilstvo zaradi odvzema motornega vozila sploh ne bi smelo preganjati. Pregon bi lahko, ker sta v sorodu, sprožil le oškodovanec, ki je mrtev, oziroma njegovi dediči, vendar tega niso storili. V tem delu so zato višji sodniki tožbo zavrgli, enotno kazen pa znižali na enajst let in pet mesecev zapora.