Letošnji najhujši na Jadranu

FOTO in VIDEO: Nočna mora se nadaljuje: turistični biser v krču, domačini in turisti bežijo

T.L.
26. 9. 2018, 09.00
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 09.23
Deli članek:

Močan veter otežuje krotenje ognjenih zubljev: pogorele so štiri hiše, že zdaj pa je škoda na vinogradih in nasadih oljk visoka.

STA
Požar je uničil štiri hiše.

Nočna mora za prebivalce hrvaškega otoka Pelješac še ni končana. Ognjeni zublji so z domov pregnali domačine in njihove goste, po nekaterih informacijah pa so zgorele tudi štiri hiše, poroča hrvaški Index. Veliko turistov so sicer z otoka evakuirali že včeraj.

Razmere na terenu se zaradi neugodnih vremenskih razmer - močan veter - nenehno spreminjajo. Tako so zgodaj zjutraj hrvaški mediji najprej poročali, da  je sicer več sto gasilcev s pomočjo vojske zaustavilo požar v zaselku Kajanovići-Glabalovo in pri naselju Mokalo ter da je pod nadzorom tudi požar pri Orebiću na Pelješcu.

Kasneje pa so bile te informacije ovržene: okoli 8. ure zjutraj je znova zagorelo v naselju Mokalo, očividci pa so povedali, da je ogenj zanetilo iskrenje, do katerega je prišlo, ko je silovita burja zlomila žice daljnovoda, ki so ob tem izzvale iskrenje in sprožile požar. Danes je aktiven tudi požar pri Metkovičih, ogenj divja tudi na območju občine Kula Norinska. 

Na Pelješcu se borijo z najhujšim požarom v letošnji sezoni na Jadranu.

Gasilci so vso noč branili trikilometrsko linijo med Postupom in Glabalovim, njihove napore pa je precej oteževal močan veter. Tudi današnja vremenska napoved ni naklonjena gasilcem: vremenoslovci so namreč napovedali zmerno do močno burjo, ki naj bi postopoma slabela. 

Poveljnik gasilcev v dubrovniško-neretvanski županiji Stjepan Simović je po poročanju Večernjega lista dejal, da so razmere boljše, vendar pa gasilci še ostajajo na terenu. ''Dobro moramo paziti, na določenih mestih so manjši plameni, ki jih veter z lahkoto razpiha. Požar je zaenkrat še daleč od tega, da bi bil pogašen." 

Na Pelješac je danes prišel podpredsednik vlade in minister za obrambo Damir Krstičević. Potrdil je, da so pogorele štiri hiše in da je nastala visoka škoda na vinogradih in nasadih oljk. Na srečo pa človeških žrtev požar ni zahteval. Upa, da bo do konca današnjega dna požar pod nadzorom, o vzrokih, zakaj je zagorelo, pa ni želel ugibati.