Pokrovače

V spor med ribiči pripravljena poseči celo vojna mornarica

B.K.
4. 9. 2018, 14.58
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 15.55
Deli članek:

Ne le v Piranskem zalivu, tudi na 'razvitem' zahodu, so spori med ribiči dveh držav nekaj vsakdanjega.

Profimedia
Britanske ribiške ladje so imele prejšnji teden bližnje srečanje z manjšimi, a bolj 'bojevitimi' francoskimi.

Francoska vojna mornarica je "pripravljena na intervencijo," da bi preprečila nadaljnje spopade med francoskimi in britanskimi ribiči v Rokavskem prelivu, je za televizijo CNews dejal francoski minister za kmetijstvo Stephane Travert.

Predstavniki britanskih in francoskih ribičev se bodo sestali v sredo, da bi preprečili ponovitev incidenta iz prejšnjega tedna, ko je 35 manjših francoskih ribiških čolnov preprečilo britanski ribiški floti, da bi lovila ribe v vodah ob Normandiji. V incidentu je prišlo celo do trka čolnov, a o poškodovanih niso poročali.

Do konflikta je prišlo, ker britanski ribiči v vodah Rokavskega preliva lovijo školjke pokrovače, tudi med poletnimi meseci, ko francoskim to okoljski predpisi prepovedujejo. Poleg tega francoski ribiči britanske olege obtožujejo uporabe ribiških tehnik, ki poškodujejo morska tla.

Britanski ribiči so po incidentu pozvali britansko kraljevo mornarico, naj jim naslednjič priskoči na pomoč. Travertovo izjavo je zato moč razumeti kot odgovor na to.

Skupna uporaba voda v Rokavskem prelivu je sicer ena izmed perečih tematik britanskega izstopa iz Evropske unije.