Srbski ropar

Odvetnik: »Moj klient ne ve, zakaj je moral na sodišče«

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
30. 6. 2018, 07.30
Deli članek:

Srb Rajko Ratković je v Sloveniji v istem letu oropal dve bančni poslovalnici.

Gabrijel Toplak
Pogovor z obtoženim je v sodni dvorani potekal prek videokonference.

Na okrožnem sodišču je bil v četrtek razpisan predobravnavni narok za 32-letnega Srba Rajka Ratkovića, ki ga je prek videokonference vodila sodnica Danila Dobčnik Šošterič. In četudi obtoženemu okrožna državna tožilka Ivana Slana očita dve kaznivi dejanji ropa v Sloveniji, ki ju je storil julija in oktobra 2011, se je obtoženi javil s sodišča v Beogradu.

Po Ljubljani še Maribor

Ratković je 20. julija tega leta, tako tožilka, s pomočnikom stopil v banko v Ljubljani in od uslužbencev z grožnjo zahteval denar. Obtoženi je imel v rokah pištolo, medtem pa je njegov kolega iz predalov jemal denar. Odnesla sta nekaj več kot 13.000 evrov. Drugi rop je obtoženi izvršil 20. oktobra v eni od bančnih poslovalnic v Mariboru sam. Bil je oborožen in zamaskiran, odnesel pa je 15.500 evrov. Obtožnico mu je sodišče uspelo vročiti na prestajanju zaporne kazni v avstrijskem Gradcu.

In ko je sodnica želela izpeljati narok, na katerem se obdolženi izreče o krivdi po obtožnici, ji je v besedo »skočil« beograjski zagovornik obtoženega Nikola Matić in ji s pomočjo sodnega tolmača dejal, da obravnave ne morejo opraviti, češ da gre za več kršitev. »Moj klient ne ve, zakaj je danes na sodišču, niti kaj se mu očita. Obtožnica mu ni bila vročena,« je poudarjal Matić, a mu je Dobčnik Šošteričeva odvrnila, da imajo v sodnem spisu povratnico, ki dokazuje, da mu je bila obtožnica v srbskem jeziku tudi predočena.

Tudi odvetnik Primož Čeh, ki mu je bil v Sloveniji dodeljen po uradni dolžnosti in je z zadevo seznanjen, ga po njegovih besedah ne more zastopati. »Ratković je izbral svojega odvetnika, zato menim, da mu je v tem primeru kršena pravica do obrambe, izbranega odvetnika, poleg tega se niti ni seznanil z dokazi,« je vztrajal Matić. A sodnica mu je odgovorila, da se postopek vodi v Sloveniji, in sprejela sklep, da se mu do naslednjič po pošti dostavijo vse potrebne listine in dokazi.