Sedemintridesetletni Astor Jotič, oče šestih otrok iz romskega naselja Brezje v Novem mestu, ima obsežen kazenski list, kar kaže na to, da ima na grbi veliko kaznivih dejanj. Ali bo priznal veliko tatvino, ki naj bi jo skupaj z Dragom Brajdičem zagrešil pred dvema letoma, pa še ni jasno.

O KRIVDI JE BIL TIHO

Prejšnji teden so ga na sodišče pripeljali policisti, saj se na narok, na katerega so ga povabili že prej, sam ni odzval. Prišel je povsem nepripravljen in brez zagovornika, zato se o obtožbi tudi ni hotel izjasniti. »Brez odvetnice ne morem ničesar reči. Prosim, določite kakšen drug datum,« je dejal okrožni sodnici Betki Šimc. In česa je obtožen? Tožilka Vesna Fink je povedala, da ga obtožnica bremeni, da je 19. junija 2016 skupaj z Dragom Brajdičem okoli 17. ure odrinil zaklenjena vrata strojnice KZ Krka v Novem mestu, potem sta jo pregledala. »Ostalo je le pri poskusu velike tatvine, ker vaju je zalotil varnostnik,« je iz obtožnice brala Finkova, ki je v primeru priznanja krivde predlagala 12 mesecev zapora.

VISOKA KAZEN ZARADI »BOGATE ZGODOVINE«

Za poskus velike tatvine je to kar visoka kazen, vendar je razlog za to v nadaljevanju tudi navedla. »Imate zelo obsežno kazensko evidenco. Od leta 2004 do 2014 ste bili že sedemkrat kaznovani zaradi velike tatvine in petkrat zaradi tatvine,« je dejala in dodala, da v tem primeru pogojne kazni ne more predlagati.

Ker je Jotič začel omenjati soobtoženega Brajdiča, je izvedel, da je on krivdo priznal. Kako se bo odločil sam, pa bo znano 9. julija, na tisti dan je namreč sodnica Šimčeva preložila predobravnavni narok.