Teroristi za zapahi

V Nemčiji prijeli džihadista, ki je snemal množične usmrtitve

R.T.
8. 6. 2018, 09.27
Posodobljeno: 8. 6. 2018, 09.29
Deli članek:

Nemški organi pregona so aretirali štiri islamske skrajneže iz Iraka.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

V Nemčiji so v sredo prijeli štiri pripadnike islamske države. Pripadniki enote za posebne operacije so štiri državljane Iraka, stare 26, 27, 28 in 29 let, aretirali v Severnem Porenju-Vestfaliji in na Bavarskem. Po poročanju nemških medijev so bili ti islamski skrajneži med drugim zadolženi za varovanje med množičnimi usmrtitvami in snemanje teh usmrtitev, sodelovali pa so tudi na bojiščih.

27-letni Mohammed Y., ki se je islamski državi leta 2006 pridružil v svojem rojstnem kraju Al-Rutba, je s kalašnikovko v rokah prisostvoval množičnim usmrtitvam, medtem ko so drugi džihadisti pobijali lokalno prebivalstvo. Mohammed je domnevno odgovoren tudi za dvanajst bombnih napadov med letoma 2006 in 2008, v katerih je umrlo več vojakov, policistov in civilistov. 

Najmlajši, 26-letni Hasan K., je po navedbah nemškega tožilstva za islamsko državo proizvajal in razširjal propagandni material. Snemal naj bi usmrtitve, kazenske ukrepe in misije islamistov, te posnetke nato montiral ter lokalno prebivalstvo v Al-Rutbi silil, da si jih ogledajo. 28-letni Muqatil A. in 29-letni Jamer A. sta oba prestala štirimesečno vojaško usposabljanje, nakar naj bi Muqatil deloval v varnostni službi lokalnih islamistov ter kot vojak sodeloval v vojaških operacijah.

Iz zveznega tožilskega urada so sporočili še, da so islamisti Irak zapustili sredi leta 2015 in nato pristali v Nemčiji. Vsi štirje so trenutno v priporu.