Nihče ni bil trezen

Andrej umrl en mesec po nesreči! Obtoženi »Zelo mi je žal!«

Janja Ambrožič / Dolenjski list
21. 5. 2018, 06.55
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 07.32
Deli članek:

Voznik je tri leta po prometni nesreči, ki je terjala smrtno žrtev, stopil pred sodnico. Nihče v avtomobilu ni bil trezen, vozil pa je tisti, ki sploh ni imel izpita.

Janja Ambrožič / Dolenjski list
Poleg pokojnega se je poškodoval tudi obtoženi Jelovšek (na fotografiji), ki je takrat sedel za volanom.

Konec junija bodo minila tri leta, odkar se je v Šentjerneju zgodila huda prometna nesreča, ki je terjala življenje 42-letnika. Tedaj je policija poročala, da so udeleženci podali nasprotujoče si izjave, a preiskava je može postave na koncu pripeljala do zaključka, da je vozil Marko Jelovšek iz Ostroga pri Šentjerneju.

NE DUHA NE SLUHA O PRIZNANJU

Te dni je 22-letnik, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi tatvine, stopil pred novomeško okrožno sodnico Betko Šimc. Na prvem naroku je njegova zagovornica predlagala, da se narok zaradi pogajanj s tožilstvom preloži. Med vrsticami je bilo razbrati, da mora obtoženi v službi preveriti, ali bi lahko obdržal zaposlitev, če bo prestajal zapor ob koncu tedna. Tako so narok prestavili, a v drugo ni bilo ne duha ne sluha o priznanju. Višji državni tožilec Srečko Hočevar je predlagal eno leto in pol zapora, ki naj se izvrši kot zapor ob koncu tedna, pa tudi prepoved vožnje motornih vozil kategorije B za poldrugo leto. Kot je bilo že zapisano, obtoženi Jelovšek krivde ni priznal, je pa rekel: »Zelo mi je žal!«

ZAPLET Z IZVEDENCEM

Njegova zagovornica Vanja Panjan je predlagala, da se angažira izvedenec cestnoprometne stroke, ki se bo lahko opredelil do bistvenih okoliščin prometne nesreče, pa tudi izvedenec medicinske stroke, ki bo lahko kaj več povedal o vzrokih za smrt Andreja Rešetiča (ta je umrl skoraj en mesec po nesreči). Sodnica je povedala, da je družina pokojnega priglasila premoženjskopravni zahtevek, Panjanova pa je odgovorila, da tega zahtevka trenutno ne priznavajo.

KAJ SE JE DOGAJALO USODNE NOČI

In kaj se je dogajalo 20. junija 2015? Nesreča se je zgodila ponoči, ob 1.20, na makadamski poti, ki vodi od Mršeče vasi proti Šentjerneju. »Pri Turopolju je obtoženi izgubil oblast nad vozilom, najprej je zapeljal na travnik, nato pa trčil v drevo. Vozil je prehitro in bil je vinjen, saj so mu še ob 4.40 namerili najmanj 0,78 grama alkohola na kilogram krvi. Sopotnik na levem zadnjem sedežu je zaradi posledic nesreče 9. julija v bolnišnici umrl,« je med drugim povedal tožilec. Sicer je znano, da so se tiste noči v golfu peljali štirje moški in prav pri vseh so policisti v krvi namerili alkohol. Poleg pokojnega se je poškodoval tudi obtoženi Jelovšek, ki je takrat sedel za volanom, čeprav sploh še ni imel vozniškega izpita. Sojenje se bo začelo konec junija.