Travmatična izkušnja

Šel je tja, kjer trenirajo »stroje za ubijanje«?

S.S./Novice Svet24
7. 4. 2018, 18.55
Posodobljeno: 7. 4. 2018, 19.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Stefanu Cakiću za uboj igralca Gašperja Tiča. Pričala sta izvedenca psihiatrije in klinične psihologije.

U.C.
Na kraju zločina, Trubarjeva ulica v Ljubljani.

Obtoženi je v spremstvu pravosodnih paznikov včeraj sicer prišel na sodišče, a je potem obravnavo zaradi slabega počutja zapustil.

Kot prvi je nastopil psihiater Gorazd Mrevlje, ki je izpostavil, da gre pri obtožencu za infantilnega adolescenta, ki pri razvoju glede na vrstnike zaostaja korak ali dva. Ima šibko samozavest in izrazito težnjo po ugajanju. Osebam, ki jih idolizira, se v odnosu povsem podredi. Mrevlje je pri obtožencu zaznal znake čustveno neuravnovešene osebnostne motnje, kaznivo dejanje pa je Cakić po oceni psihiatra zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in sicer zaradi osebnostne strukture in vpliva alkohola in kokaina.

V Franciji hitro obupal

Oba izvedenca se strinjata, je Cakića precej zaznamovala tujska legija, ki se ji je, da bi se po propadli nogometni karieri dokazal sam sebi, pridružil julija 2015, potem pa po dobrem letu oktobra 2016 dezertiral.

Igralčeve smrti ni načrtoval

Spomnimo: po navedbah iz obtožnice je Cakić 18. junija lani v jutranjih urah z nožem rezila dolžine 33 centimetrov Tiča v stanovanju na Trubarjevi v Ljubljani večkrat zabodel v vitalne dele telesa, usoden pa je bil zamah, s katerim mu je prebodel levo pljučno krilo in vranico, zaradi česar je na kraju dogodka izkrvavel. Med obdukcijo so na pokojnem igralcu našteli skupno 17 vbodnin in obrambnih ureznin, kar po oceni psihiatra Mrevljeta kaže, da je šlo za afekt, ki je bil posledica »nekega dramatičnega dogajanja pred tem«. Po besedah kliničnega psihologa Tristana Riglerja obtoženi sicer ni nagnjen k impulzivnim izbruhom. Neprijetne izkušnje raje potlači in jih kopiči v sebi, kar po drugi strani, ko je mera pač polna, privede do impulzivnih prebojev. Kaj točno je bil sprožilec usodnega jutra, pa ostaja uganka. Odgovor je eden od neposredno vpletenih odnesel v prerani grob, drugi pa se dogajanja, kot smo že večkrat pisali, spominja le po posameznih fragmentih oziroma »slikah«.

Reporter
Obtoženi Cakić s svojim zagovornikom, odvetnikom Gorazdom Fišerjem.

O travmah iz tujske legije molči

Oba izvedenca sta se, kot rečeno, strinjala, je Cakića precej zaznamovala tujska legija, ki se ji je, da bi se po propadli nogometni karieri dokazal sam sebi, pridružil julija 2015, potem pa po dobrem letu oktobra 2016 dezertiral. »Vse, kar se je tam dogajalo, je bilo za njegova adolescentska leta preobremenjujoče,« je med drugim dejal Mrevlje, prepričan, da se je Cakić v Francijo podal precej naivno. »Tam trenirajo stroje za ubijanje,« je dejal Mrevlje in poudaril, da je lahko Cakić v kritičnem trenutku reagiral, kot je bil naučen, zato tudi toliko vbodov na Tičevem truplu. O dogajanju v tujski legiji Cakić sicer ni bil pripravljen podrobneje govoriti, da se je ob prihodu domov precej spremenil, pa pravi tudi sam in so kajpak opazili tudi njegovi starši. V Franciji je namreč začel zlorabljati kokain, navado pa je ob prihodu domov ohranil. Doma so bili z njegovo zasvojenostjo seznanjeni, saj se mu je v enem primeru povsem »odpeljalo« in je končal v Polju. Z uživanjem koke in alkohola se je po lastnih navedbah »odrezal od sveta«. In če je bil v dobri družbi, so mu mamila vzbujala pozitivna čustva, v slabi družbi pač njegovo agresivno plat, se je zagovarjal.