NA HLADNO

Mami zvijal roko, očima vrgel po tleh, da je izgubil zavest

Janja Ambrožič/Dolenjski list
8. 4. 2018, 07.40
Deli članek:

V zaporu bo Jambrešić devet mesecev lahko premišljeval o tem, kaj je naredil in kako bo živel, ko pride na prostost

Dolenjski list

Šestintridesetletni Dražen Jambrešić, ki začasno živi pri mami in očimu v Orešju na Bizeljskem, stalno prebivališče pa ima na Hrvaškem, se je že tretjič znašel na sodišču zaradi nasilja nad svojimi najbližjimi. Dejanje je priznal in s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde.

Kot tujci

Med čakanjem na narok so člani družine na hodniku kot tujci sedeli vsak na svoji klopi, le za trenutek je mama stopila k Draženu.

Peklenski februar

V Orešju je moralo biti 17. februarja letos peklensko, obračun pa bi se lahko končal tudi tragično. Jambrešić se je s kuhinjskim nožem najprej spravil na mamo. »Grozil ji je in ji zvijal zapestje desne roke. Ko mu je očim rekel, naj jo pusti pri miru, ga je odrinil, da je padel po tleh in za krajši čas izgubil zavest,« je med branjem sodbe povedal brežiški sodnik Almir Kurspahić, ki je nasilneža obsodil na devet mesecev zapora, kakor je bilo zapisano tudi v sporazumu. Ker je Jambrešić brez premoženja in dohodkov, ga je sodnik oprostil stroškov postopka. Sicer je v priporu že, odkar se je to zgodilo, in ta čas se mu šteje v prestano kazen.

BREZ PREMOŽENJA

Ker je Jambrešić brez premoženja in dohodkov, ga je sodnik oprostil stroškov postopka. Sicer je v priporu že, odkar se je to zgodilo, in ta čas se mu šteje v prestano kazen.

Tako tožilka Mateja Bahčič Resnik kot njegov zagovornik Drago Šribar sta predlagala, da ga napotijo na prestajanje kazni pred pravnomočnostjo sodbe, in temu je sledil tudi sodnik.

Sodniška pridiga

Je pa sodnik 36-letniku pred odhodom na prestajanje kazni na srce položil nekaj besed: »Menim, da bi se v prihodnje morali vzeti v roke. Že tretjič greste na prestajanje kazni zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, na račun istih oškodovancev. Verjamem, da zdaj v treznem stanju bolj jasno vidite svojo sliko. Poskusite razčistiti in predelati odnos do staršev. Dovolj ste stari, tudi fizično sposobni, da si poiščete službo in si ustvarite samostojno življenje. Naslednjič se lahko zgodi tragedija. Že zdaj ste bili zelo blizu. Upam, da se ne vidimo več!«

Tistega dne sta na sodišče prišla tudi obdolženčeva mama in očim. V sodni dvorani je mama, ko je sodnik prebral sodbo, hotela nekaj povedati, a jo je sodnik ustavil in rekel, da tega ne more storiti.

Dolenjski list
V Orešju na Bizeljskem se je skoraj zgodila družinska tragedija.