Do šole s taksijem

VIDEO: 15-letnik z morilcem iz oči v oči

T.L.
16. 2. 2018, 12.56
Posodobljeno: 16. 2. 2018, 14.51
Deli članek:

Preživeli učenci na šoli zdaj trdijo, da so se v preteklosti šalili na račun Cruza, češ, da je bodoči morilec.

Reuters
Nikolas Cruz na sodišču.

Vse več podrobnosti prihaja na dan o usodnem 14. februarju, dnevu, ko se je 19-letni Nikolas Cruz odločil, da se odpravi na krvav pohod na svojo nekdanjo srednjo šolo Marjory Stoneman Douglas v Parklandu. Cruz se je zjutraj prebudil nejevoljen, do šole, iz katere so ga lani vrgli, pa se je pripeljal z voznikom podjetja Uber. V podjetju sodelujejo s policijo, za medije pa niso želeli podati izjave, ali je morda njihov voznik opazil nenavadno vedenje potnika v vozilu. 

Morilčeva odvetniška ekipa zdaj trdi, da kaže Cruz znake avtizma, da trpi za depresijo in drugimi psihološkimi motnjami. Ni še povsem jasno, kakšno je (bilo) duševno stanje strelca, je pa jasno, da je orožje, s katerim je moril, kupil zakonito in tudi, da je opravil zahtevani psihološki test. Njegova mati - Cruza in njegovega brata je posvojila, ko sta bila še otroka - je menda iskala pomoč svetovalcev za sina, nekajkrat pa naj bi ga tudi zdravili, vendar nikoli bolnišnično. Po neuradnih podatkih naj bi Cruz zasliševalcem dejal, da so mu pokol naročili "glasovi v glavi".  Glasovi so mu očitno naročili, da v petih učilnicah ubije 17 ljudi - najmlajše žrtve pa so štele komaj 14 let - in po osmih minutah, kolikor je trajal masaker - pobegne s kraja ter si privošči nekaj hrane in pijače ... 

Preživeli učenci na šoli zdaj trdijo, da so se v preteklosti šalili na račun Cruza, češ, da je bodoči morilec. 

Hunter Vukelich, 24, je delal skupaj s Cruzom v trgovini še mesec dni nazaj, nato pa je zamenjal službo. Cruza je opisal kot introvertiranega fanta, ki na zunaj ni kazal znakov, da bi bil sposoben nasilja. Med službenimi odmori se ni družil z drugimi, ampak je strmel v svoj mobitel. Pogovorov ni nikoli začenjal samoiniciativno.

Brian Oakes, 40, ki je lastnik plesnega studia ob trgovini, pa je dejal, da je občasno Cruz med hojo govoril sam s sabo. 

Neverjetno srečo pa je imel učenec Chris McKenna: z morilcem se je 15-letnik srečal iz oči v oči, ko se je odpravil na stranišče. Cruz mu je dejal: "Raje pojdi stran, tu bo postalo zelo grdo." McKenna je najpšrej zamrznil, nato pa hitro pobegnil. Zunaj je športnemu trenerju Aaronu Feisu povedal za srečanje z oboroženim Cruzom in Aaron je šel preveriti situacijo. Fleis je v pokolu umrl. Umrli so še trije sošolci 15-letnega McKenne, četrti pa je bil ranjen.