Pestro

V Kranju sedem, na Jesenicah dva

J.P.
8. 1. 2018, 08.32
Posodobljeno: 8. 1. 2018, 08.40
Deli članek:

Na območju Kranja so preiskali sedem vlomov in poskusov vloma v stanovanjske objekte in tri vlome v druge objekte, na območju Jesenic pa vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal.

Profimedia
V praksi se kaže, da storilci pri tehničnem varovanju ob sprožitvi alarmne naprave običajno zapustijo kraj in vloma ne zaključijo s tatvino predmetov iz objekta (fotografija je simbolična).

Kranjski kriminalisti so obravnavali tri osumljence, ki so delovali ločeno in med seboj niso povezani. Eden je osumljen devetih vlomov v objekte v Predosljah in Britofu, drugi je bil kazensko ovaden za vlom v gostinski lokal v Kranju, tretji pa za en vlom in en poskus vloma na območju Jesenic.

V tem delu leta so zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila.

Kranj

V Predosljah in Britofu je osumljenec v objekte vlamljal z naviranjem oken in vrat. V samo enem primeru v objekt ni vstopil, ker je s hrupom, ko je v okno vrgel betonski tlakovec, vzbudil pozornost lastnikov, ki so bili takrat doma. V še enem primeru je osumljenca iz stanovanjske hiše prepodil alarm. Kazniva dejanja je pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času, prilaščal pa si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete. V dveh primerih, ko je v Britofu vlomil v dva poslovna prostora, si je prilastil denar in cigarete. Kazniva dejanja je izvršil februarja, junija in septembra lansko leto, pridobljena premoženjska korist pa je ocenjena na nekaj tisoč evrov, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Tekoča statistika Policijske uprave Kranj: Najpogosteje so tarča vlomov stanovanjske hiše v naselju (lani 263 vlomov), v manjšem deležu pa tudi stanovanja v bloku (lani 26 primerov), kleti in garaže (lani 24 primerov) ter počitniške
hiše (lani 16 primerov). V prodajne prostore je bilo v lanskem letu vlomljeno v 51 primerih, v gostinske lokale pa 26-krat.

Drugega osumljenca so kranjski kriminalisti obravnavali za vlom v gostinski lokal v Kranju na silvestrovo, ko so izginile cigarete. Osumljenca so kriminalisti prejšnji teden s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, ki je zanj odredila pripor.

Jesenice

Na območju Jesenic pa so kriminalisti preiskali poskus vloma v gostinski lokal iz maja lani in vlom v skladiščni prostor iz lanskega novembra. Obeh kaznivih dejanj je osumljena ena oseba. Pri vlamljanju v gostinski lokal je osumljenec sprožil alarm in jo ucvrl, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete.

Kaj iščejo

V stanovanjskih objektih storilci še vedno najpogosteje iščejo zlatnino,
denar in manjše vredne predmete. "Zato za zmanjšanje škode in preprečevanje vlomov svetujemo izvajanje vsaj osnovnih samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnine. To so zaklepanje vrat, zapiranje oken, v temi ustvarjanje videza, kot da je nekdo doma, ter ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja, ki naj se v večjih količinah raje ne hrani doma. Te ukrepe lahko učinkovito dopolnjujejo tudi tehnični
pripomočki za varovanje domov (alarmi, zagozde, senzorske luči, kamere itd.)," so še sporočili s Policijske uprave Kranj.