Umor v Mariboru

V petek 54-letni strelec pred preiskovalnega sodnika

T.L.
5. 10. 2017, 15.20
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 16.07
Deli članek:

Zaradi nasilja v družini so ga že obravnavali.

Gabrijel Toplak
Sredi belega dne so po Mariboru odjeknili streli.

Po strelskem napadu, ki se je zgodil sredi belega dne v Mariboru, je policija na tiskovni konferenci razkrila nekatere ugotovitve kriminalistične preiskave. 

Andrej Kolbl, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Maribor, je povedal, da je osumljenec, 54-letni državljan Republike Slovenije, na kraju tragičnega dogodka izstrelil več 10 nabojev. V petek ga bodo prepeljali k preiskovalnemu sodniku. 

Nasilnež s 2500 naboji in orožjem

Osumljenca je policija maja lani že obravnavala zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini, tedaj pa so mu odredili tudi prepoved približevanja. Na podlagi pisne odredbe sodišča je policija med hišno preiskavo zasegla več kosov dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter okoli 2500 nabojev. Zoper osumljenega je policija podala kazensko ovadbo tudi zaradi nedovoljenega proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Kolbl je obnovil zaporedje dogodkov, ki so se odvili okoli 14.13 ure, ko se je 54-letnik pripeljal z osebnim avtomobilom iz smeri Tržaške ceste proti centru mesta.

Vozilo je ustavil na Titovi cesti, izstopil in odšel do osebnega avtomobila, ki je stal v koloni in je bil na prometnem pasu razvrščen za zavijanje levo. Iz neposredne bližine je skozi prednje desno (sopotnikovo) okno s pištolo izstrelil več nabojev. Naboji so zadeli 52-letnega sopotnika na sprednjem sedežu, ki je zaradi strelnih poškodb na kraju dejanja umrl.

Strelec je v roko ranil tudi voznika osebnega avtomobila, in sicer 57-letnega moškega, ki je uspel pobegniti in se je zatekel do varnostnika v prostore bližnjega podjetja. Moški je lažje poškodovan in je ostal na zdravljenju v UKC Maribor. V vozilu je na zadnjem sedežu sedel tudi 38-letni moški, ki pa ni bil poškodovan.

Ena od izstreljenih krogel je zadela tudi nasproti vozeči avtomobil, vendar ni ranila nikogar. Po dejanju je 54-letni osumljenec počakal na prihod policistov, ki so mu odvzeli prostost in odredili pridržanje. Zasegli so mu dve pištoli in več nabojnikov, ki jih je uporabil pri storitvi dejanja.

Kot je razkrila preiskava, je šlo za kaznivo dejanje maščevanja zaradi ljubosumja. Sicer pa intenzivna kriminalistična preiskava kaznivega dejanja umora in povzročitve splošne nevarnosti še poteka.