Severna soseda

Policisti opozarjajo na prepoved burke, kaznujejo pa še ne

Matej Klarič
5. 10. 2017, 15.51
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 15.51
Deli članek:

V začetku meseca je pri severni sosedi stopil v veljavo zakon o pokrivanju lica, ki ga v javnosti imenujejo zakon o prepovedi burke.

Profimedia
Burka je najbolj konservativna izmed vseh islamskih tančic. Gre za enodelno oblačilo, ki pokriva obraz in telo, na predelu oči pa ima pogosto mrežasto tkanino.

Zakon je sprejela velika vladajoča koalicija socialdemokratov in ljudske stranke, ki se je s to prepovedjo pridružila Franciji, Belgiji, Nizozemski ter še nekaterim evropskim državam, kjer je povsem prepovedano pokrivanje obraza v javnosti.

Prepoved nošenja burke v javnosti zaenkrat poteka brez večjih razprav. Tudi zato, ker policija še ni začela dosledno izvajati zakona. Ženske, ki nosijo burko zaenkrat samo opozarjajo, da je nošenje protizakonito.

Reuters
V Avstriji je še vedno dovoljena uporaba hidžaba.
Beseda hidžab opisuje dejanje prikrivanja nasploh, vendar se pogosto uporablja kot ime za naglavno ruto, ki jo nosijo muslimanske ženske. Hidžab ima mnogo različnih stilov in barv, po navadi pa pokriva glavo in vrat, obraz pa pušča odkrit.

Še vedno pa je dovoljena nošnja hidžaba, ki pokriva lase, ne pa tudi obraza. Tudi klovnom je še vedno dovoljeno nositi maske, te pa so dovoljene tudi v medicinske namene.

Ob uveljavitvi zakona je sicer na Dunaju potekal simbolični protest okrog sto ljudi. Njegov namen pa je bil prikazati absurdnost zakona. Protest je organiziral klovn Klaus Werner-Lobo. Policija je pri tem zaradi pokrivanja obraza kaznovala tri osebe.

Zakrivanje obraza s tančico je sicer praksa, ki je danes najtesneje povezana z islamom. Vendar ne izvira iz te religije – zakrivanje so namreč prakticirale že pred- islamske kulture na Bližnjem vzhodu, muslimani pa naj bi to prakso prevzeli, da bi se bolje prilagodili življenju v teh družbah. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.