15 let od brutalnega umora

Na Pasjem britofu: V enem poletju zagrešila dva grozljiva umora

ss
16. 9. 2017, 07.30
Deli članek:

Danes 38-letni Boki, kot prijatelji imenujejo Boštjana Koprivnikarja, in dve leti mlajši Robert Trančar, ki je v svojem krogu znan kot Čoro, sta leta 2002 zakrivila kar dva grozljiva umora.

STA
Boštjan Koprivnikar (levo) in Simon Trančar med sojenjem za umor Dobričeve

arhiv Svet24
nina dobrič

Za umor takrat komaj polnoletne Nine Dobrič in umor brezdomca Stojana Kranjca je bila Koprivnikarju predlani določena enotna zaporna kazen 30 let zapora, njegovemu pajdašu Simonu Trančarju pa enotna zaporna kazen 20 let. Oba jo prestajata v zaporih na Dobu.

Zverinski umor na Pasjem britofu

Koprivnikar in Trančar sta 15. septembra 2002 na jasi Pasji britof pri Litiji zverinsko umorila takrat komaj 18 let staro avtoštoparko in znanko Nino Dobrič. Koprivnikar jo je z eno roko privezal na stol in jo začel pretepati, nato ji je okoli vratu zavezal trak in jo davil, naposled pa jo privezal na vlečno kljuko avtomobila. Trančar je počasi vozil, Koprivnikar pa je žrtev medtem brcal. Ko sta se naveličala, sta dekle vrgla v Savo. Brezkompromisna tožilka Manja Prezelj (svoj čas je v pol leta v zapor pospravila pet problematičnih Strojanov) je Koprivnikarju »priskrbela« najvišjo možno kazen, 30 let zapora, Trančarju pa je sodišče glede na nekoliko drugačno vlogo prisodilo 15 let, sodba je od leta 2009 pravnomočna. Sodelovanja pri umoru je bil obtožen tudi D. H., a je bil oproščen obtožb. Kot je ugotovila stroka, je zaradi »hudega strahu« pred Koprivnikarjem in Trančarjem »okamenel«.

Do smrti sta ga pretepla, ker naj bi smrdel

A Boki in Čoro imata, kot rečeno, dokazano na vesti še en zverinski umor. Po navedbah tožilke Prezljeve (tudi v tem primeru ju je preganjala) sta zločin »brez povoda in iz gole objestnosti« zagrešila med 30. junijem in 15. septembrom 2002.

»Pička ti materna, smrduh, ubil te bom!« je Kranjca v litijskem lokalu Wild Pilots začel zmerjati Koprivnikar, medtem ko ga je Trančar, Bokijev zvesti sluga, obdeloval s pestmi. Nadaljevala sta z bokserjem, stoli, nožem in sekiro, nato pa naj bi njegovo truplo odpeljala in se ga znebila nekje na območju med Litijo in Zagorjem. Kranjca, ki si je kruh služil tudi kot mornar, so svojci šele po petih letih prijavili kot pogrešanega, njegovega trupla preiskovalci nikoli niso našli.

Koprivnikar se je med sojenjem po svoji stari navadi zavil v molk, Trančar pa je očitke zavračal in trdil, da je žrtev kriminalistov, ki so želeli »zašiti« Koprivnikarja. Sodba Koprivnikarju na 30 let zapora in Trančarju na 15 let zapora je v tem primeru postala pravnomočna novembra predlani. Koprivnikarju so nato, kot rečeno, določili enotno kazen 30 let zapora, Trančarju pa 20 let.