Vzel bi ji življenje

Svojo Jožico je davil pred gostilno

Gabrijel Toplak
16. 9. 2017, 07.03
Deli članek:

Če ne bi ukrepal gostilničar v Zgornji Polskavi, bi 55-letni Janez Pušnik po mnenju tožilstva zadavil svojo nekdanjo partnerico Jožico Keršič.

Gabrijel Toplak
Janez Pušnik je prepričan je, da sta z oškodovanko še vedno v zvezi.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je v četrtek nadaljevalo sojenje 55-letnemu Janezu Pušniku iz Slovenske Bistrice, ki ga obtožnica bremeni, da je septembra lani nameraval vzeti življenje Jožici Keršič, s katero sta bila nekoč par. Pušnik naj bi, tako mu očita okrožna državna tožilka Aleksandra Kolarič, 11. septembra lani poskušal umoriti Jožico, ki jo je srečal na dvorišču za gostilno Golob v Bukovcu, majhnem zaselku pri Polskavi. Če mu tega ne bi preprečil gostilničar Dominik Golob, je prepričana državna tožilka, naj bi to tudi storil.

Pred petčlanski sodni senat, ki mu predseduje sodnica Andreja Lukeš, je stopil izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič in sodišču na podlagi zapisov o Pušnikovih zdravstvenih pregledov dejal, da pri njem nikoli niso zaznali duševnih motenj oziroma znakov duševne bolezni, ampak njegovo povečano tendenco po upokojitvi. »Ugotavljam, da je šlo za konfliktno osebo, ki se je pogosto nagibala k izognitvi dela. Zato se je tudi neutemeljeno zatekala po zdravniško pomoč. Da bi šlo za možgansko okvaro, je izmišljotina, saj je niso ugotovili niti s slikovno diagnostiko,« je dejal sodišču Vrabič.

Psihološki problemi in taktika

Razloge za takšno početje je Vrabič pripisal njegovem načinu življenja. »Imel je veliko komplikacij. Šlo je za neurejeno življenje, posledica tega je bil najpreprostejši recept umikanje. Oseba toži po glavobolu, zaradi tega tudi ne spi, se ne prehranjuje. Gre za psihološke probleme, ki izhajajo iz življenja,« je razložil izvedenec psihiatrične stroke. Na vprašanje Pušnikovega zagovornika Mihe Šošiča, ali se je po zdravstveno pomoč zatekal tudi po invalidski upokojitvi, je Vrabič odgovoril, da kolikor je razvidno iz dokumentov, samo po potrebi. »Hodil je k tistim zdravnikom, ki so mu bili lokacijsko bližje in niso imeli resničnih podatkov o njegovem zdravstvenem stanju. Bil je taktičen,« je dodal Vrabič.

Pridobil znak invalida

Kot piko na i njegovemu početju je ocenil trenutek, ko je splošni zdravnik Pušnika napotil v ustrezno ustanovo, da pridobi znak invalida. »Zdravnik bi moral tudi preveriti, ali je sposoben za vožnjo, pa tega ni storil,« je dejal Vrabič. Ko je sodnica dovolila Pušniku, da postavi vprašanje Vrabiču, je ta samo rekel: »To, kar slišim, so velike laži.« Sojenje se bo nadaljevalo 5. oktobra z zaslišanjem izvedenca klinične psihologije.