Napadajo jih

V zadnjih treh letih umorjeni štirje policisti

pk
30. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Možem v vrstah policije daje misliti nov incident, ko je Izolan enega od njihovih koprskih kolegov z ročajem sekire mahnil po glavi, zaradi česar je ta dobil lažje poškodbe.

STA
Izobešena črna zastava pred PP Brežice, ko je umrl Damir Golobič.

Malodane prava drama se je v ponedeljek dopoldne dogajala v Izoli, kjer je zdravnica zaprosila za asistenco policije pri prisilni hospitalizaciji 47-letnega domačina.

Situacijo nam podrobneje opiše Dimitrij Marušič s PU Koper: »Med nudenjem asistence je domačin z ročajem sekire – ta sicer ni bila nasajena  večkrat zamahnil proti policistu, ki je udarce blokiral s tonfo, kljub temu pa je policist dobil lažjo telesno poškodbo (en udarec v glavo).« Policistu je 47-letniku sicer nevarno orodje uspelo iztrgati iz rok in ga onemogočiti s strokovnim metom ter ga vkleniti.

arhiv
Na Ižanski cesti je v policista Igorja Mauserja namerno trčil domačin.

Štirje umorjeni

O problematiki, saj je primerov napadov na policiste kar precej, se pogovarjamo z Dragom Menegalijo, predstavnikom policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. Ta nam najprej pove, da število kaznivih dejanj napadov na policiste v zadnjih petih letih sicer upada. Leta 2012 je bilo teh 284, lani pa 163. »Čeprav statistika izkazuje upad števila kaznivih dejanj napadov na policiste, pa je v zadnjih letih skrb vzbujajoč porast posameznih skrajno nevarnih oblik napadov na policiste. V zadnjih treh letih so bili namreč pri opravljanju policijskih nalog umorjeni štirje policisti, pred tem smo zadnji tak primer obravnavali pred 20 leti, ko je leta 1997 na Policijski postaji Kočevje storilec s pištolo umoril dežurnega policista,« pojasni.

Facebook
Ivo Žnidarčič, policist, je umrl pod streli maščevalnega pacienta.

Zadnji napadi

Spomni nas na nekaj konkretnih napadov na policiste v zadnjih dveh letih. »Lani smo obravnavali primer, ko je storilec v Izoli s pištolo najprej ustrelil in umoril zdravnika, nato pa še policista, ki se je slučajno znašel na kraju dejanja,« pripoveduje. Gre za policista Iva Žnidarčiča, za katerega so bili streli usodni. Spomni nas na še eno tragedijo, ki se je prav tako zgodila lani. »Storilec je med postopkom z nožem nenadoma napadel policista in ga tako hudo poškodoval, da je ta umrl,« opiše lanski napad na komaj 30-letnega policista Damirja Golobiča v Brežicah. »V letu 2015 smo na območju Ljubljane obravnavali še primer napada iz zasede z vozilom na policista, ki sta bila napotena na intervencijo, pri čemer je en policist na kraju izgubil življenje, drugi pa je utrpel telesne poškodbe,« Menegalija opisuje podrobnosti še ene tragedije, v kateri je na Ižanski cesti življenje izgubil policist Igor Mauser.

Facebook
Damir Golobič, policist iz Brežic, je umrl, ker so ga zabodli med delom.

Poseben status

Zaposleni v policiji ob vseh teh dogodkih še bolj opozarjajo na to, kako izpostavljeni so različnim tveganjem med svojim delom. Tudi Sindikat policistov Slovenije se je oglasil ob zadnjem incidentu in sporočil, da taki primeri ponovno kažejo na to, kako nevaren je njihov poklic. »S tem, ko policisti rešujejo življenja in skrbijo za varnost ljudi, izpostavljajo svoja življenja in zdravje,« poudarja mag. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

»Policisti so samo ljudje, ki opravljajo poklic s plemenitim poslanstvom, in nikakor ne morejo pristati na to, da so ti napadi samo poklicni riziko. Zanje bi bilo treba urediti poseben status,« še poudarja Mlekuš in dodaja, da ob tej priložnosti ministru Koprivnikarju in vladi sporočajo, da policistov ne gre enačiti z mnogimi drugimi poklici, kot sta carinik in vojak, saj so prav v možje v modrem daleč najbolj izpostavljeni.