5 let zapora

Bavčar s pritožbo izkorišča še zadnje pravne možnosti

STA/B.K.
31. 7. 2017, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je na vrhovno sodišče vložil še pritožbo na sklep višjega sodišča, ki ni soglašalo z njegovo zahtevo po izločitvi sodnikov v odločanju okrožnega o zahtevi za odlog prestajanja kazni.

STA
Nekdanji direktor uprave Istrabenza včeraj ob prihodu na izrek sodbe.

Medtem ko so pritožbo na sklep ljubljanskega višjega sodišča na vrhovnem sodišču prejeli danes, pa je Bavčar že pred približno tremi tedni tja vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa ne zadrži izvajanja zaporne kazni.

Zato je Bavčar, ki bi moral 20. julija na prestajanje petletne zaporne kazni na Dob, na Okrožno sodišče v Ljubljani nekaj dni pred tem posredoval prošnjo za odlog prestajanja kazni, kasneje pa je zahteval tudi izločitev predsednika sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednice Sonje Ilovar Gradišar iz postopka odločanja.

Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče.

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007. Bavčar je večkrat dejal, da tega denarja nima.