Uboj

Drago je točno vedel, da davi Milko

ss
20. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje upokojenemu gradbincu, obtoženemu oboja žene.

Samo Strel
Drago Railić, obtožen uboja žene Milke

»Ko sem prišel k sebi, je bila mrtva.« Obtoženi v zagovoru

Tožilstvo je po ponovnem pričanju psihiatrinje Mojce Zvezdane Dernovšek spremenilo obtožnico Dragu Railiću, ki je bil obtožen uboja žene Milke v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Zdaj Dernovškova trdi, da je vedel, kaj počne, in je imel svoje ravnanje pod nadzorom, kar je sicer ugotovil že drugi izvedenec Dragan Terzič.

Railić je obtožen, da je 15. oktobra lani ženo, medtem ko se je pogovarjala po telefonu, s pestjo udaril v obraz tako močno, da je padla. Potem jo je zgrabil za vrat in jo zadavil; družinska tragedija se je odvila v domači hiši ob Ižanski cesti v Ljubljani.

Mrak mu je padel na oči

Zdaj soglasna
Do razlik v mnenju izvedencev je prišlo, ker je Dernovškova obtoženega pregledala mesec po kaznivem dejanju, ko je bil še v stanju šoka, Terzič pa pet mesecev pozneje.

Obtoženi je v zagovoru povedal, da sta z Milko že od začetka zveze imela težave in nesporazume, predvsem okoli denarja. Zadnje leto pred dogodkom sta živela povsem ločeni življenji, če pa je kdo prišel na obisk, sta se pretvarjala, da je vse v redu. Pa ni bilo, zato je Milka prek svoje odvetnice Dragu predlagala ločitev in sporazumno delitev premoženja, s čimer se je obtoženi po lastnih besedah načeloma strinjal, vendar potem nista našla skupnega jezika. Kritičnega dne sta se med gledanjem televizije spet začela pričkati okoli delitve premoženja. Ko mu je začela psovati mater, mu je padel mrak na oči, zaradi česar jo je udaril. »Ko sem prišel k sebi, je bila mrtva,« je med drugim dejal.

Povsem se je zavedal, kaj počne

Tretje mnenje?
Obramba predlaga novega izvedenca
Zagovornik obtoženca, odvetnik Dino Bauk, je sodišču predlagal, naj pred koncem sojenja pridobi še tretje izvedeniško mnenje glede Ralićeve prištevnosti. Zadnjo besedo glede tega bo imela sodnica ob nadaljevanju sojenja.

Dernovškovo so o Railićevem duševnem stanju enkrat že zaslišali in takrat je povedala, da je bil bistveno zmanjšano prišteven. Govorila je o zamračitvi uma, ki pa da ni bila popolna, saj je od prvega udarca do konca davljenja obstajalo neko »okno«, ko bi se lahko prebudil iz zamračenosti. Senat je menil, da si psihiatrinja v oceni prihaja v nasprotje, zato je angažiral novega izvedenca, Dragana Terziča, in ta je ocenil, da je bil obtoženi povsem prišteven. Kot je ocenil Terzič, se je obtoženi povsem zavedal, ko je žena po udarcu po obrazu padla na tla, prav tako je točno vedel, da jo davi. Dernovškovo so seznanili s Terzičevo oceno in jo te dni znova zaslišali. Tokrat se je glede prištevnosti s kolegom Terzičem strinjala. Dejala je, da je do razlik prišlo, ker je obtoženega pregledala mesec po kaznivem dejanju, ko je bil še v stanju šoka, Terzič pa pet mesecev pozneje.

Družino ima za svojo lastnino

»Pri njem sem ugotovila anankastično osebnostno motnjo. Takšnim osebam se zdi izredno pomembno, da imajo sebe in okolico pod kontrolo. Če bi res izgubil nadzor oziroma stik z resničnostjo, bi ga pozneje to zelo težilo, bil bi močno prestrašen. A on tega sploh ne izpostavlja,« je glede možnosti, da se v usodnem trenutku ni imel pod nazorom, povedala Dernovškova. Po njeni oceni ima Railić družino za svojo lastnino, kar je tudi lahko povezano z motnjo. Kakorkoli. Zagovornik obtoženca, odvetnik Dino Bauk, je sodišču predlagal, naj pred koncem sojenja pridobi še tretje izvedeniško mnenje glede Ralićeve prištevnosti. Ali bo sodišče pritrdilo njegovemu predlogu, bo znano 7. julija, v nasprotnem primeru bodo sledili končni govori in izrek sodbe. Za uboj 63-letnemu upokojenemu gradbincu grozi od pet do 15 let zapora.