Napad pred kamerami

Veleposlanik podlegel ranam: ubijal je mladi policist

S.R., T.L.
19. 12. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski veleposlanik Andrei Karlov je bil v napadu v galeriji hudo ranjen, kasneje je poškodbam podlegel, so potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu.

Reuters
Andrei Karlov (levo) z ruskim predsednikom Putinom oktobra letos v Ankari.

Med napadom naj bi bile poškodovane še tri druge osebe.

Dan po protestih proti ruskemu vojaškemu posredovanju v Siriji je bil med obiskom umetnostne galerije v Turčiji ustreljen Andrei Karlov, ruski veleposlanik v Ankari. Po prvih poročilih je v napadu utrpel hude poškodbe.

Karlova, ki je veleposlaniški položaj v Turčiji prevzel leta 2013, so takoj po napadu odpeljali v bolnišnico, očitno pa so bile poškodbe prehude: sporočilo ruskega zunanjega ministrstva o smrti veleposlanika je povzel portal Russia Today

Ubijal naj bi policist

Rusko zunanje ministrstvo je jasno: napad na veleposlanika v Turčiji je teroristično dejanje. 

Župan Ankare je dejal, da so napadalca že identificirali in da gre za lokalnega policista, 22-letnega Mevlüta Merta Altıntaşa.

Veleposlanik je bil ustreljen v hrbet med govorom na razstavi, ki jo je financiralo rusko veleposlaništvo. Nekaj minut po začetku njegovega govora naj bi moški v obleki in s kravato zavpil "Ne pozabite na Alepo, ne pozabite na Sirijo", "mi umiramo v Alepu, vi boste umrli tukaj!" in frazo "Allahu Akbar" ter v veleposlanika sprožil vsaj osem strelov, poroča fotograf agencije AP, ki se je udeležil dogodka. Po poročilih je turška policija napadalca že "nevtralizirala", vendar o tem še ni nobenih natančnejših podrobnosti. Napadalec naj bi za vstop v galerijo uporabil policijsko identifikacijsko kartico.

Kmalu po napadu so stavbo obkolili pripadniki turških posebnih enot.

Na dogodku so bili prisotni tudi številni mediji, na spletu pa se je že razširil tudi posnetek krutega napada in številne fotografije.

Reuters
Turška policija je zavarovala območje v bližini galerije.

http://www.rfembtur.mid.ru
Ruski veleposlanik Andrei Karlov.