30 oziroma 20 let zapora

Krut umor trgovca Vatovca

sa/STA
24. 10. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vrhovno sodišče je v celoti zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložila obramba Marka Markoviča in Koste Aleksandrova, in omenjenima potrdilo kazni 30 oziroma 20 let zapora za krut umor 57-letnega Oliankija Vatovca pred tremi leti.

STA
Markovič (na fotografiji) in Aleksandrov sta Vatovca zvabila v klet hiše in ga nato v trenutku, ko jima je obrnil hrbet, udarila v glavo.

Umor sedeminpetdesetletnega Oliankija Vatovca, poslovodje franšizne Mercatorjeve trgovine v Svetem Antonu, se je zgodil pred tremi leti na njegovem domu oziroma pri vhodu v klet in stanovanje v vasi Čežarji pri Kopru.

STA
Vrhovno sodišče je v primeru Koste Aleksandrova potrdilo kazen 20 let zapora.

Šlo je tudi za koristoljubje

Čeprav je obramba pod vprašaj postavila pravilnost ugotovitve, da je šlo za umor na zahrbten način, vrhovni sodniki menijo, da opisano dejanje izpolnjuje vse zakonske znake očitanega dejanja, saj sta obtoženca izkoristila oškodovančevo zaupanje s tem, da sta ga zvabila v klet njegove hiše in ga nato v trenutku, ko jima je obrnil hrbet, udarila v glavo. Prav tako je šlo za koristoljubje, saj jima je šlo za to, da si pridobita materialno korist, so prepričani sodniki.

Izpodbijal izrečeno sankcijo

Obramba obtoženih je sicer poskušala z zahtevo za varstvo zakonitosti doseči oprostitev oziroma razveljavitev obsodilne sodbe in ponovno sojenje, za Markoviča pa podrejeno znižanje zaporne kazni na 20 let zapora, a so vrhovni sodniki zahteve za varstvo zakonitosti v celoti zavrnili. Markovič je na vrhovnem sodišču izpodbijal tudi izrečeno kazensko sankcijo, a neuspešno, saj je to mogoče izpodbijati le zaradi kršitve kazenskega zakonika, tega pa nižjestopenjski sodišči nista zagrešili, poudarja vrhovno sodišče.