Sprta soseda, mrtev pes

Kakšen človek je to? Kužka prerešetal s šibrovko, ga tolkel po glavi in odvrgel v globel!

Gregor Gruber
9. 8. 2016, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Spet moramo poročati o primeru mučenja živali. Tokrat se je nek moški v naselju Dolga Brda v bližini Prevalj znesel nad osem kilogramov težkim sosedovim kužkom Nilom. Konec julija ga je potolkel skoraj do smrti, v soboto zvečer pa ga je umoril.

Facebook / DPMŽ
Bo policija našla človeka, ki je ubil nič krivega psa?

DPMŽ
Zabojnik, v katerem so našli poškodovanega psa.

V soboto okoli 21.30 je 75-letni moški iz naselja Dolga Brda nad Prevaljami poklical Društvo proti mučenju živali Koroške (DPMŽ) in potarnal, da je v bližini svoje kmetije zaslišal strel s puške. Bal se je, da je sosed lovec, s katerim je v klasičnem sosedskem sporu zaradi zemljišča, streljal na njegovega psa. Čez nekaj časa je slišal tope udarce, videl je soseda, da hodi naokoli s svetilko, a do njega ni upal.

V nedeljo je vstal zgodaj. Iskal je svojega kužka in ga tudi našel. Mrtvega. Odvrženega v bližnjo, težko prehodno globel, prerešetanega s šibrovkami in z rano na glavi. Obvestil je policiste, ki so opravili ogled in razgovor z njim, a trdnih dokazov o nečloveškem početju soseda seveda ni imel. 

Hudo poškodovanega psička so našli v zabojniku

Na tej točki se je vmešalo DPMŽ. Predsednica društva Suzana Vodnjov nam je povedala, da so nesrečnemu še ne dve leti staremu Nilu pomagali že pred dvema tednoma. 25. julija so ljudje med spravljanjem sena na Dolgih Brdih iz bližnjega zabojnika za suhe odpadke slišali presunljivo stokanje. Ko so odprli zabojnik, so zagledali hudo poškodovanega kužka. »Očitno je nekdo mislil, da ga je ubil in ga je vrgel v zabojnik,« pravi predsednica društva DPMŽ, ki je prepričana, da je bil tudi tokrat na delu isti človek, lovec-morilec. Poškodovanega psička so prvič oskrbeli, s pomočjo čipa ugotovili, kdo je njegov lastnik ter ga vrnili. 

V soboto niso mogli pomagati, zato pa so včeraj obvestili policijo in vse pristojne institucije ter jim razložili, da so že konec julija oskrbeli nesrečnega psa in da je že takrat nedvomno šlo za mučenje živali.

DPMŽ
Nil je bil neproblematičen kuža, ki je imel okoli 8 kilogramov. Ni bil napadalen ali vsiljiv.

Krutega dejanja ne opravičuje dejstvo, da pes ni bil privezan 

Vodnjovova se sicer zaveda, da lastnik psa, gre za starejšega možaka, ki živi sam na kmetiji, ni ravnal tako kot bi bilo treba. Pes ni bil na povodcu in ko je stekel k jeznemu sosedu, se je zgodilo, kar se je zgodilo. Neodgovorno ravnaje lastnika psa pa nikakor ne opravičuje morilskega dejanja osebe, ki je pobila psička.

»Psa ne moremo obuditi od mrtvih, odnosov med sosedoma tudi ne izboljšati, želim pa, da se javnost seznani o tem primeru in da jih bo v bodoče vse manj,« sklene Suzana Vodnjov in dodaja, da je v več kot dvajsetih letih prostovoljnega dela z živalmi doživela že preveč podobnih primerov, zato upa, da bodo policisti kazensko ovadili storilca.