GROZLJIVO

Naj kuža Karlo ne trpi

Tilen Pajek
17. 7. 2016, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odvržen kuža na stari Šmarski cesti pri Kopru je šokiral tudi izkušene prostovoljce v Obalnem društvu proti mučenju živali. Najden je bil na robu življenja. Njegova zgodba je dokaz, kakšnega grozljivega odnosa do živali je sposoben človek.

Dare Čekeliš
Pasji starček je dobil ime Karlo.

Oskrba psa bo za društvo dodaten strošek, zato bodo seveda vaših donacij izredno veseli. Karlo si zasluži vsaj zadnje dni spoštovanje in toplino. Donacije: Obalno društvo proti mučenju živali Benčičeva ulica 2 C 6000 Koper TRR: IBAN SI56 3000 0000 4486 674 (Sberbank, d. d.) Namen: za Karlota

Člani Obalnega društva proti mučenju živali so te dni pred novo preizkušnjo. V svojo oskrbo so sprejeli dehidriranega, lačnega in žejnega pasjega starčka, ki so ga ljubkovalno poimenovali Karlo. Kot nam pojasnijo, ga je našel gospod na stari Šmarski cesti nad Koprom. »Izmeček je prelepa beseda za človeški izrodek, ki je tole ubogo bitje odložil v kartonsko škatlo ob smetnjake. Po vseh letih, saj je kuža star, si očitno ni zaslužil drugega, kot da ga enostavno vržejo v smeti,« se izpove predsednica društva Andrea Bogataj Krivec.

Žalostno stanje

Trenutno je v oskrbi članov društva, ki mu s skupnimi močmi skušajo pomagati, da bi jesen svojega življenja preživel mirno oziroma v njihovih naročjih. »Njegovo stanje me je dobesedno sesulo. Kuža je slep, gluh, sama koža in kosti so ga ter je poln uši. Kože sploh ni bilo videti, tudi krvavel je, ker so ga bolhe razjedle,« še pojasni sogovornica.

Če ga bodo premagale bolečine in bo trpel, bo treba opraviti evtanazijo. 

Da le ne bi trpel

Karlo je na robu med življenjem in smrtjo, vendar vztrajna živaloljubka bo skušala tudi temu starčku ponuditi zadnjo priložnost: »Trenutno je na intenzivni terapiji in posebni dieti. Opravljen bo osnovni veterinarski pregled, in če bo pokazal, da je kakšna majhna možnost rešitve in da ne trpi, mu bomo pomagali.« S solzo v očeh zaskrbljeno doda: »Če ga bodo premagale bolečine in bo trpel, bomo morali opraviti evtanazijo, za njegovo dobro. Ne želim, da bi trpel, saj sem se navezala nanj!«

Poziv za vse

Andrea ob zaključku izpostavi, kako pomembno bi bilo najti skrbnika psa in osebo, ki ga je tako brezčutno odvrgla. »Cilj je najti skrbnika, da lahko podamo prijavo. Kaznovanje mučiteljev, predvsem takih razsežnosti, je nujno in edina pravica za živali. Osebe, ki so sposobne takega dejanja, ne bi smele imeti v oskrbi nobene živali. Nekako ne morem verjeti, da psa, ki ima toliko let, prav nihče ne prepozna. Zato pozivam vse, predvsem pa krajane in sosede, da spregovorijo ter tudi anonimno pomagajo najti storilca. Zgodba mora dobiti sodni epilog!« poudari.