Okrutne pošasti

Grozljive podrobnosti gnusnega zločina

Žiga Kariž
6. 7. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po tragični smrti male Arine na dan prihajajo šokantne podrobnosti o dogodkih, ki so pripeljali do smrti dve leti stare deklice. Slovenci smo v šoku in se sprašujemo, kako je to mogoče.

Facebook
Morilca deklice Arine

Podrobnosti o grozljivem trpljenju male Arine so včeraj počasi prihajale na plano. Ljudje, ki so poznali razmere v družini, so povedali, da deklice skorajda niso videli. Da sta mama in njen novi partner očetu in drugim sorodnikom omejevala stike z njo. Vsakič znova naj bi bili razlogi različni, največkrat pa bolezen ali slabo počutje.

Po tiskovni konferenci Policijske uprave Kranj je postalo jasno, zakaj. Kot so policisti ugotovili v preiskavi, je dveletna deklica z Jesenic dlje časa živela v neprimernih razmerah. V soboto so jo v zdravstveni ustanovi sprejeli s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dosedanje ugotovitve nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca.

Kriminalisti so potrdili sum, da sta mama in očim deklico hudo zanemarjala in z njo surovo ravnala. Ovadili so ju tudi za povzročitev posebno hudih poškodb, ki so vodile v smrt. Sodnica pa je za mamo že odredila pripor.

Kazen

sta
Vlasta Nussdorfer
Urad varuhinje človekovih pravic: če se bo v postopku izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bo Varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne.

Širša javnost je sodne organe pozvala k izreku maksimalne zagrožene kazni. Sodnik ali sodnica, ki bo o tem odločal oziroma odločala, je seveda zavezan/-a k spoštovanju zakonov.

Kazenski zakonik pravi, da je za dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe, katere posledica je smrt, zagrožena maksimalna kazen 15 let, najvišja kazen za zanemarjanje otroka pa je pet let. Sodišče jima bo kazen izreklo za vsako dejanje ločeno, nato pa sankcijo spremenilo v enotno kazen, ki ne bo smela preseči 20 let.

Podrobnosti o dogajanju

Usodne poškodbe naj bi bile deklici prizadejane že v petek: poškodbe glave, zlomljena noga, rebra in ključnica. Kljub temu sta jo mama in njen partner pustila brez oskrbe ležati v stanovanju vse do naslednjega dne, ko naj bi mati le poklicala reševalce. Trdila naj bi, da je deklica padla po stopnicah in se z glavo udarila v radiator. Deklico so z Jesenic nemudoma s helikopterjem pripeljali v Ljubljano, a ji zdravniki niso mogli pomagati.

Zdravniške preiskave so pokazale tudi sledi starih poškodb in policisti so tako mamo kot njenega partnerja pridržali. Nato so ju v okviru 48-urnega policijskega pridržanja v ponedeljek s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za oba odredila sodno pridržanje. Stekla sta še priporna naroka za oba osumljenca pred preiskovalno sodnico. Dežurna preiskovalna sodnica je zoper mamo odredila pripor, enako najbrž čaka njenega partnerja, a ker ne razume slovensko, bo zaslišanje veliko bolj dolgotrajno.

Kakšen človek lahko stori kaj takega?

»Kakšen človek je sposoben storiti tako grozljiv zločin?« se sprašuje večina Slovencev. Odgovor smo poiskali pri primariju dr. Gorazdu Mrevljetu, sodnem izvedencu za področje psihiatrije. »Pri tako grozljivem dejanju, za katerega ni opravičila, bi bilo nesmiselno iskati tip človeka, ki bi lahko storil kaj takega. Gre za dejanje problematičnega, motenega in agresivnega človeka,« nam je povedal. Dodal je še, da primer sicer pozna le iz medijev, a da je velika verjetnost, da je mati pri zločinu sodelovala oziroma hčerke ni zaščitila, zaradi strahu pred nasiljem ali pa iz strahu pred izgubo partnerja.

Vloga CSD

Arhiv Svet24
Anja Kopač Mrak

Še eno vprašanje, ki si ga zastavljajo številni Slovenci, je: kako je možno, da nihče ni opazil več mesecev trajajočega mučenja male deklice. Oče je sicer v ponedeljek izjavil, da je pristojne obvestil o agresiji v novi družini njegove partnerice, a je pozneje to zanikal. Tako center za socialno delo (CSD) kot policija trdita, da ni bilo indicev, ki bi kazali na zlorabo otroka. Ministrica Anja Kopač Mrak je šla celo tako daleč, da je zatrdila, da se je zgodil zločin, ki se ga ni dalo preprečiti.