V prevzgojo v Vojnik

Pred leti je Damjanu Murku ukradel identiteto, zdaj pa je požigal

Janja Ambrožič, Dolenjski list
8. 6. 2016, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sebastian Gornik je priznal, da je podtaknil velikonočni požar v Sevnici in še dve kaznivi dejanji. Bil je pod vplivom alkohola in marihuane, prislužil si je pogojno kazen, bo pa moral na zdravljenje v Vojnik.

J.A.
Sebastian Gornik je krivdo za požige priznal. Zdaj bo moral na zdravljenje odvisnosti.

V stanovanjskem bloku v Sevnici je konec marca izbruhnil požar. Da je bil podtaknjen, je znano, novo pa je to, da je pred krško okrožno sodnico zaradi tega dogodka in še dveh drugih stopil 24-letni Sebastian Gornik.

Ko je tožilka Mateja Roguljič prebrala obtožbo, ki mu očita kar štiri kazniva dejanja, ki so se zgodila v roku nekaj dni, je obtoženi mirno poslušal in na koncu rekel: »Priznam krivdo za vse.«

Z ognjem se je večkrat poigral

Gornik je na veliko noč v bloku, kjer živi (na Planinski cesti 29 v Sevnici), v kleti zanetil ogenj, ki je zajel sedem kleti, dim pa se je razširil tudi na stopnišče. Zaradi tega so morali sredi noči evakuirati 75 stanovalcev.

Nekaj dni pozneje je v istem bloku v PVC-košari pod poštnimi nabiralniki zažgal reklamne letake. Da se ni zgodilo kaj resnega, sta preprečila dva policista, ki sta bila v bližini. Ko sta videla dim, sta košaro takoj odnesla ven in jo pogasila. Zadnji dan marca pa se je Gornik odločil poigrati z zabojnikom za papir v bližini vrtca na ekootoku. Zabojnik je pogorel in Komunala Sevnica je na ta račun utrpela 200 evrov škode.

J.A.
Sevničan Sebastian Gornik je konec marca podtaknil požar v domačem bloku.

Olajševalne okoliščine

Vseh treh primerih je imel 24-letnik olajševalno okoliščino, kazniva dejanja je namreč zagrešil po tem, ko je zaužil alkohol in marihuano, kar pomeni, da je bil zmanjšano prišteven. Izvedenec psihiatrične stroke je povedal, da tovrstna dejanja obtožencu niso lastna, kar pomeni, da so ga vodile zaužite substance.

»Če obtoženi krivdo prizna, predlagam pogojno obsodbo z varstvenim nadzorstvom, in sicer eno leto in 10 mesece zapora v preizkusni dobi štirih let. Za varstveno nadzorstvo z zdravljenjem odvisnosti od alkohola in drog je potrebno njegovo izrecno soglasje, če ga ne bo dal, potem je moj predlog zapor v enaki dolžini,« je bila jasna tožilka.

Gornik, ki je brez zaposlitve in premoženja, se je strinjal z njenim predlogom in izpostavil, da od alkohola in drog abstinira, odkar je v priporu. »Že leta 2015 sem bil na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici v Vojniku, vendar ga nisem uspešno končal,« je dejal in optimistično pridal, da se bo potrudil, da bo tokrat uspešen. »Do svojih dejanj sem kritičen in jih obžalujem.«

Njegov odvetnik Bojan Klakočar je poudaril, da je mladeniča zagotovo izučil že pripor, v katerem je bil od 31. marca.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je sledila predlogu tožilstva in Gorniku za požig, povzročitev splošne nevarnosti, poškodovanje tuje stvari in poskus požiga izrekla enotno pogojno kazen – eno leto in 10 mesecev zapora v preizkusni dobi štirih let ter ukrep varstvenega nadzora, kar pomeni, da mora na zdravljenje odvisnosti v psihiatrično bolnišnico v Vojniku. Tam naj bi program obiskoval tri leta, sodišče pa bo dobivalo polletna poročila o njegovem napredku.

Sevničan že obsojen

Sebastian Gornik je bil pred dvema letoma že obsojen zaradi tatvine, Sevničani pa ga še iz časa, ko se je imenoval Matjaž Gornik, poznajo kot umetnika in pisatelja. Gornik je svojevrsten tudi zato, ker se je pri rosnih 15 letih zapletel v spor z Damjanom Murkom, saj je štajerskemu slavčku ukradel identiteto.