Volitve

Clintonova dosegla zgodovinski mejnik za ženske

R.T.
8. 6. 2016, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hillary Clinton se je po torkovih demokratskih strankarskih volitvah v šestih zveznih državah ZDA zapisala v zgodovino kot prva predsedniška kandidatka katere od največjih strank ZDA. Volivcem se je že zahvalila, ker so ji pomagali doseči "zgodovinski mejnik za ženske". Njen nasprotnik v tekmi za nominacijo Bernard Sanders še ni priznal poraza.

Facebook
Hillary Clinton

"Zahvaljujoč vam smo dosegli še en mejnik. Prvič v zgodovini naše države bo ženska kandidatka velike stranke. Zmaga pripada generacijam žensk in moških, ki so se borili in žrtvovali za ta trenutek," je množici navdušenih privržencev v Brooklynu povedala Clintonova, ki je gladko zmagala v New Jerseyju in Novi Mehiki ter tesno v Južni Dakoti.

Sanders je osvojil strankarska zborovanja v Severni Dakoti, glasove pa še štejejo v Montani in Kaliforniji. V zvezni državi z največ prebivalci bolje kaže Clintonovi, kar ni več pomembno, saj ji je v torek uspelo to, kar ji ni pred osmimi leti, ko je morala priznati poraz in čestitati kasnejšemu prvemu temnopoltemu predsedniku ZDA Baracku Obami.

Do Sandersa in njegovih podpornikov je bila velikodušna, saj jih potrebuje novembra. Povedala je, da je navdušil milijone mladih in da je bila njegova kampanja zelo dobra za stranko. Zagotovila je, da dobro pozna občutek, ko daš srce za stvar ali kandidata in ne uspeš. "Ampak, ko gledamo naprej v bitke, ki nas čakajo, ne smemo pozabiti, kaj vse nas združuje," je dejala in svojo zmago posvetila vsaki deklici, ki ima velike sanje, saj je sedaj jasno, da lahko postane tudi predsednica ZDA.

Predsednik Obama je poklical oba kandidata in čestital obema za kampanjo in Clintonovi za osvojitev zadostnega števila delegatov za nominacijo. V četrtek bo na senatorjevo prošnjo v Beli hiši sprejel Sandersa, s katerim bosta nadaljevala pogovor o nadaljevanju izjemnega dela, ki ga je opravil doslej. To pomeni, da Obama za zdaj še ne bo izrecno podprl kandidature Clintonove.

Clintonova je potrebno število delegatov za zmago na konvenciji stranke konec julija v Philadelphii zbrala že v ponedeljek zvečer, pred zadnjim velikim svežnjem volitev, ko je tiskovna agencija AP objavila seštevek. Že tedaj ni bilo dvoma, da Sanders Clintonove ne bo prehitel ne po delegatih in ne po številu glasov volivcev, četudi bi nanizal vse zmage. Clintonova je imela do torka tri milijone glasov volivcev več in devet volilnih zmag več ter skoraj 300 delegatov osvojenih z volitvami več od Sandersa.

Za osvojitev nominacije bi moral na svojo stran spraviti super-delegate, strankarske veljake, ki se lahko odločajo po svoje, vendar ti nočejo zanikati volje volivcev, ne glede na Sandersove trditve, da ima novembra več možnosti za zmago proti republikancu Donaldu Trumpu kot Clintonova.

Sanders v torek poraza še ni priznal in je izrazil namero, da bo nadaljeval s kampanjo na zadnjih volitvah 14. junija v Washingtonu in potem vse naprej do konvencije.

Vabi jih tudi Trump

Vabilo Sandersovim volivcem je v torek v New Jerseyju izrekel tudi Trump. Trump je nominacijo že osvojil, v torek pa je nanizal še zmage v državah New Jersey, Kalifornija, Montana, Južna Dakota in Nova Mehika.

Napovedal je, da bo imel v ponedeljek nov govor, v katerem bo povedal marsikaj o Clintonovi in njenem možu Billu Clintonu. Oba je kritiziral, da bogatita s politiko in zatrdil, da demokrati uničujejo Ameriko in si ne morejo privoščiti, da Clintonova nasledi Obamo.

Trump je pred tem sporočil, da so ljudje njegove izjave o sodniku v primeru tožbe proti njegovemu nepremičninskemu tečaju imenovanem Trumpova univerza napačno razumeli, in da ne bo več odgovarjal na vprašanja o tem.

Trump je sodnika mehiškega porekla, rojenega v Indiani označil za Mehičana, ki ga sovraži in mu ne bo pošteno sodil, ker napoveduje gradnjo zidu na meji z Mehiko. Tudi republikanci so te izjave razumeli kot nevaren napad na temelje ameriškega pravosodnega sistema in Trump jih je končno poenotil, a ne tako, kot bi si želel.

Senator iz Južne Karoline Lindsay Graham je celo dejal, da je to priložnost za vse, ki so Trumpa podprli, da podporo umaknejo. Senator iz Illinoisa Mark Kirk pa je zagotovil, da Trumpu ne bo nikoli dal svoje podpore. Celo predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je izjave označil za šolski primer rasizma.

Dokler se ne bo opravičil ali izjave umaknil, lahko Trump pričakuje nadaljevanje vprašanj in pritiska. Reši se lahko morda s tem, da medijem vrže novo kost, kar namerava storiti naslednji teden z govorom o Clintonovih. Dokler ne spremeni teme, ima Clintonova mir pred vprašanji o uporabi zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta, s čimer naj bi po trditvah republikancev ogrožala nacionalno varnost.