Črna kronika

Stari grehi znanega morilca

Janja Ambrožič
12. 4. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Miran Plut iz Jugorja pri Metliki, ki je na prestajanju 23-letne zaporne kazni zaradi umora Jureta Erjavca, je moral nedavno spet na sodišče.

Dolenjski list/J.A.
Mirana Pluta sta na sodišče v Trebnjem pripeljala pravosodna policista iz zapora na Dobu.

Tokrat je Miran Plut skupaj z Josipom Mađeruhom obtožen kar 17 kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešila leta 2010, ko je bilo Belokranjcu komaj 19 let.

Mađeruha ni bilo na narok, saj je po besedah sodnice Tadeje Predanič že od leta 2014 v zagrebškem zaporu, od koder naj bi ga izpustili 15. februarja prihodnje leto, po tem datumu pa bodo zanj razpisali obravnavo tudi v Sloveniji.

Plut, ki ga tudi v tem postopku zastopa odvetnik Milan Vajda, je na sodišče v Trebnjem prišel v spremstvu pravosodnih policistov iz zapora na Dobu in videti je bil dobro razpoložen. Očitkov iz obtožnice tokrat ni priznal, čeprav mu je tožilstvo ponudilo res nizko kazen: dve leti zapora.

Plut je na sodišče prišel v spremstvu pravosodnih policistov iz zapora na Dobu in videti je bil dobro razpoložen. 

OKRADLA IN UNIČILA

»Za tako milo kazen sem se odločil, ker je Miran Plut v predkazenskem postopku ta kazniva dejanja že priznal, ker gre za relativno odmaknjenost teh dejanj in ker je z gotovostjo mogoče razmišljati, da je bil Plut takrat pod vplivom starejšega sostorilca Mađeruha,« je povedal višji državni tožilec Bojan Avbar.

Plut in njegov pajdaš naj bi večino očitanih kaznivih dejanj zagrešila v različnih lokalih in gostiščih po Dolenjskem, kamor sta vlomila, potem pa odnesla denar, ki sta ga našla v blagajnah in denarnicah, ter artikle, s katerimi je mogoče kaj zaslužiti (cigarete, alkoholne pijače, kavo, zvočnike, prenosni računalnik, reflektorje, sladoled, v Češči vasi naj bi vzela celo svinjske zrezke). V nekaterih primerih naj bi za seboj pustila pravo razdejanje, saj naj bi lokale premazala s smetano, čokolado, tipkovnico polila z mlekom, po tleh polivala pijače, prostore naj bi večkrat poškropila z vsebino iz gasilnih aparatov.

17 kaznivih dejanj tokratna obtožnica bremeni Mirana Pluta in njegovega tedanjega pajdaša. 

TOKRAT NI PRIZNAL KRIVDE

Tožilstvo mu je očitalo, da je skupaj z mladoletnikom v letu 2010 na relaciji Jurka vas–Vavta vas izmaknil PVC-tablo, ki označuje zaporo ceste novomeškega CGP, pa tudi, da je iz sodov iztočil 300 litrov modre frankinje in 100 litrov cvička. Plut naj bi bil poleg, ko je mladoletnik na enem od črnomaljskem parkirišč prerezal vse štiri pnevmatike na kombiju znamke Hyundai.

Kot je bilo že zapisano, očitkov iz obtožnice Plut na predobravnavnem naroku ni priznal, zato sledi sojenje.