Črna kronika

Imate vstopnico za Planico? Preberite, kako preveriti, če je ponarejena

R.T.
10. 3. 2016, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek zoper dve osebi, ki sta osumljeni kaznivega dejanja Ponarejanje in uporaba ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev po 244. členu in Goljufije po 211. členu KZ-1.

sta
Vstopnice kupujte pri pooblaščenem prodajalcu, svetujejo policisti.

Po do sedaj zbranih obvestilih in dokazih so policisti ugotovili, da sta 35- in 38-letni moški, oba državljana Slovenije, ponaredila večje število vstopnic za športno prireditev v Planici, ki sta jih v prodajo ponujala preko spletne strani.

Policisti vse opozarjajo, da vstopnice kupujejo pri pooblaščenem prodajalcu. V kolikor pa so vstopnico že kupili preko drugih posrednikov pa v izogib nevšečnostim na sami športni prireditvi, to predhodno preverijo pri pooblaščenem prodajalcu. 

Policijska uprava Ljubljana je namreč 23. februarja prejela prijavo odgovorne osebe uradnega prodajalca vstopnic o pojavu ponarejenih vstopnic, za katere so izvedeli s strani stranke, ki je preverjala pristnost vstopnice. Po preverjanju črtne kode je bila vstopnica pristna, vendar je bila žigosana s štampiljko njihove poslovalnice, kar pa pristne vstopnice niso. Pri čemer je bilo ugotovljeno, da tudi žig ni pristen.

Policisti so pričeli s preiskavo in 25. februarja odvzeli prostost dvema osumljencema, ki sta tega dne oškodovancu poskušala prodati ponarejene vstopnice. Prav tako je bilo v nadaljevanju ugotovljeno, da sta osumljenca v sredini meseca februarja istemu oškodovancu že prodala vstopnice, za katere pa je bilo po preverjanju pri uradnem prodajalcu ugotovljeno, da so ponarejene. Po pridobljeni sodni odredbi, so policisti opravili hišno preiskavo, pri kateri so bili zaseženi pripomočki, za katere se sumi, da sta z njimi ponarejala vstopnice. Osumljenca sta bila po prenehanju razlogov za odvzem spuščena na prostost.

V okviru preiskave policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in pregledom zaseženih predmetov. Po zaključku preiskave pa bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Vse imetnike ponarejenih vstopnic so ob tem obvestili, da z njimi ne bodo mogli vstopiti na prizorišče prireditve, ker so preklicane. Gre za devet vstopnic, katerih serijske številke so objavljene na spletni strani smučarske zveze.