Slovenija

Koprivnikar: Posledice so dobro znane

STA
10. 3. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi pred današnjo sejo vlade poudaril, da zaplet s policisti ne sme vplivati na odnose vlade s sindikatom in na urejanje tega področja. Zato po njegovem mnenju tudi ne more biti razlog za odpoved kolektivne pogodbe s policisti. To možnost so namreč v policiji dopustili.

STA
Koprivnikar: Zaplet s policisti ne sme biti razlog za odpoved kolektivne pogodbe.

"Za odpoved kolektivne pogodbe morajo biti zelo tehtni razlogi, posledice so dobro znane," je v izjavi novinarjem povedal Koprivnikar. Sprva se sicer glede tega vprašanja ni želel opredeliti, saj je to vprašanje v domeni policije oz. ministrstva za notranje zadeve.

Sicer pa je spomnil, da je enostranska odpoved kolektivne pogodbe možna, v zakonodaji so tudi natančno napisani odpovedni roki in razlogi za odpoved.

Odnosi med policisti in vlado, ki se že dlje časa neuspešno pogajajo, se v zadnjih dneh dodatno zapletajo. Potem ko se je izkazalo, da se je skupina policistov novembra lani dogovorila za prometno kontrolo nad ministrom Koprivnikarjem, so na policiji uvedli postopek izredne odpovedi sedmim policistom.

Med slednjimi je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki je že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev proti tem ukrepom.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je v sredo sicer zatrdila, da odpovedi delovnega razmerja sindikalistom iz vrst Sindikata policistov Slovenije ne bodo vplivale na potek pogajanj s policisti. Ta bi se, kot so pojasnili na notranjem ministrstvu, nadaljevala predvidoma v petek.

Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka pa na policiji ne morejo spregledati, da so bili v zgodbo vpleteni vodilni možje enega od sindikatov, zato na zadevo gledajo tudi kot nezakonito dejavnost enega od sindikatov. "Ko bo preiskava zaključena, bomo preučili tudi razloge za odstop od kolektivne pogodbe," je povedal v sredo.