Črna kronika

Kokainsko navezo Trst-Ljubljana je vodil 35-letni Ljubljančan

G.G.
14. 12. 2015, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so zaustavili poslovanje mednarodnega »kokainskega podjetje«, v katerem je glavne niti vlekel 35-letni Slovenec.

Arhiv Svet24
Kamenika so lani v Milanu prijeli s približno 50 kilogrami kokaina.

Kriminalisti so deseterico osumljenih začeli spremljati februarja letos, ko so jih obvestili italijanski kolegi. Ugotovili so, da je šef 35-letni slovenski državljan z območja Ljubljane, ki je organiziral mrežo preprodajalcev kokaina na območju Trsta in Ljubljane, kjer so drogo prodajali končnim odjemalcem na ulici.

Glavni osumljeni naj bi po oceni policistov svojim pajdašem na terenu prodal najmanj 1,2 kilograma kokaina, s čimer si je pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70.000 evrov.

Razvozlali šifrirano komunikacijo

Kriminalisti so še ugotovili, da je bil organizator zelo previden. Pogosto je menjaval telefonske številke, uporabljal je šifrirano komunikacijo glede količne kokaina in krajev srečanj. Kriminalisti pa so z analizo uspešno razvozlali šifre in s tem prišli do pomembnih podatkov.

Ko so imeli v rokah dovolj dokazov, so bile na vrsti hišne preiskave. 25. novemnbra so tako odzveli prostost glavnemu organizatorju, 35-letnemu Ljubljančanu, ter 23-letniku in 24-letniku, ki sta bila prav tako iz Ljubljane. Skupaj s še sedmimi storilci so jih osumili 52 kaznivih dejanje »pečanja z mamili«. Dežurni preiskovalni sodnik je trem osumljencem odredil pripor, italijanska policija pa je v pripor strpala tudi osumljenca iz Trsta. Zoper vseh deset je bila spisana kazenska ovadba.

Zasegli v hišnih preiskavah

V okviru hišnih preiskav je bilo zaseženih skupno 23 nabojev različnega kalibra, teleskopska palica, mačeta, okoli 30 gramov kokaina, večja količina anaboličnih izdelkov oziroma nedovoljenih snovi v športu in pa elektronske naprave kot so mobiteli, sim kartice in prenosni računalniki.