Svet

V Jemnu tik pred mirovnimi pogajanji nov izbruh nasilja

STA
14. 12. 2015, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tik pred napovedanim začetkom mirovnih pogovorov med sprtimi stranmi v Jemnu se je v tej državi na jugu Arabskega polotoka znova razplamtelo nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V današnjih spopadih v pokrajini Taiz sta bila med drugim ubita tudi visoka poveljnika iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Reuters

Savdski polkovnik in emiratski častnik sta bila ubita med operacijo "osvobajanja" pokrajine Taiz pred upornimi Hutiji, so sporočili iz poveljstva koalicijskih sil pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpirajo predsednika Abedraba Mansurja Hadija.

Po navedbah medijev, ki podpirajo upornike, sta bila ubita med raketnim napadom na bazo pri Taizu, ki so ga izvedli Hutiji.

Po poročanju dpa so se spopadi v Jemnu v zadnjih dneh znova zelo razplamteli, najverjetneje tudi zato, da bi si obe strani zagotovili najboljša izhodišča pred mirovnimi pogajanji, ki naj bi se začeli v torek v Švici.

Pričakovati je sicer, da bo predsednik Hadi še danes razglasil premirje v Jemnu, ki naj bi se začelo nocoj opolnoči (ob 23. uri po srednjeevropskem času).

Do podobnih situacij je sicer v jemenskem konfliktu nekajkrat že prišlo, a vsa razglašena premirja niso dolgo vzdržala. Humanitarna situacija v tej obubožani državi pa se poslabšuje iz dneva v dan.

Spopadi v Jemnu so se razplamteli v marcu, ko so šiitski Hutiji zavzeli mesto Aden in prisilili predsednika Hadija, da se je umaknil v tujino. Zatem so jemenske arabske sosede s suniti na čelu osnovale koalicijo za pomoč Hadiju, da se vrne na oblast. A na drugi strani je šiitski Iran podprl Hutije, ki še vedno nadzorujejo obsežna območja Jemna, vključno s prestolnico Sana.