Črna kronika

Umoril soseda

uk
6. 12. 2015, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Joško Božić Kudrić (33) je že stari znanec policije, a se je vedno nekako izmazal ali padel skozi pravna kolesca. Tokrat pa je vendarle zabredel pregloboko.

Facebook
Nikola Krmek

Pogosto se lahko vprašamo, kako je mogoče, da osebe, kot je Kudrić, nemoteno nadaljujejo svoja dejanja, vse dokler se ne zgodi najhujše. Splitčan si je namreč v svoji preteklosti nabral več kot 120 kazenskih ovadb in mnoge so bile povezane z nasilništvom. A vsakič se mu je nekako uspelo izmazati, dokler ni šel predaleč.

UBOJ SOSEDA

18. novembra je Kudrić pretepel svojega soseda, 20-letnega Nikolo Krmeka. Po navedbah hrvaških medijev je celo sam uvidel, da je tokrat šel predaleč, in je Nikolo sicer odpeljal v bolnišnico, a je tam dvajsetletnik zaradi hudih poškodb umrl. Zdravniki so pozneje povedali, da je imel Nikola zlomljeno lobanjo, težke krvavitve možganov in počeno zatilje.

Facebook
Božić Kudrić

TRENUTNO V TREH POSTOPKIH

V času uboja je tožilstvo proti Kudriću že vodilo dva postopka. Leta 2013 je bil obtožen težke kraje, leta 2015 pa zaradi ugrabitve in prizadejanja poškodb. In zdi se skoraj neverjetno, da se je za oba postopka branil s svobode. O tem, ali se osumljenec brani iz pripora ali svobode, odloča sodnik, in hrvaški mediji so odločitev odgovornega sodnika zdaj zelo ostro napadli. Ogorčeni pa so tudi policisti, ki so podali izjave, da je Kudrić zaradi nekontroliranega besa zelo nevaren.

DROGE IN MOČ

Neimenovani vir v policiji je povedal, da je Kudrić pogosto jemal kokain in enkrat, ko so ga aretirali, je pod vplivom drog odtrgal vrata na marici. »Fizično je zelo močan, še posebno kadar je pod vplivom drog,« je poudaril vir. Poleg tega naj bi dobro poznal kazensko pravo, kar je tudi vzrok, da se mu je zmeraj uspelo nekako izmazati. Po nepotrjenih informacijah naj bi deloval v glavnem na območju Splita, Drniša in Šibenika. V glavnem je s skupino vlamljal v stavnice in jih izropal.

KAKOR OČE, TAKO TUDI SIN

Njegov oče Ivan je bil leta 2010 obsojen zaradi posilstva in uboja svoje 83-letne tašče. Šestdesetletnik je v pijanem stanju taščo pretepel in posilil. Šest dni pozneje je umrla v bolnišnici.

Wikipedija
Bolnišnica v Splitu

ZARADI PRIČANJA

Kudrić je svojega soseda Nikolo napadel zaradi pričanja. Po podatkih policije naj bi želel dvajsetletnika prisiliti, da umakne svojo izjavo, s katero je nasilneža prijavil zaradi kraje in razbojništva. S prijateljem sta nesrečnega mladeniča odpeljala v bližnje skladišče in ga začela pretepati. Pozneje se je sicer Kudrić branil, da naj bi Nikolo udaril le enkrat. Zdravniško poročilo njegove besede seveda postavlja na laž. Kudrić bo tokrat gotovo pristal za zapahi, a res je na mestu vprašanje, zakaj je za to moral umreti mlad človek. To namreč ni edini tovrsten primer, ne na Hrvaškem ne v Sloveniji.