Črna kronika

Strelec, ki je ubil tri ljudi, se je predal

STA/G.G.
28. 11. 2015, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po več urni drami v prostorih nevladne organizacije Planned Parenthood (Načrtovano starševstvo) v Colorado Springsu so policisti prijeli strelca, ki je bil policista in dva »civilista«, ranil pa še devet ljudi.

Reuters
Policisti so v lisicah odpeljali strelca Roberta Lewisa Deara.

Gre za 59-letnega Roberta Lewisa Deara, belopoltega moškega, ki je še iz neznanih razlogov začel streljati na ljudi. Policisti so Deara po šesturni izmenjavi strelov uspeli prijeti živega. CNN poroča, da je Dear odložil orožje in se predal.

Policija in organizacija Načrtovano starševstvo, ki ženskam po ZDA omogoča uresničevanje ustavne pravice do splava, sta v izjavah previdna in opozarjata, da motiv še ni znan.

Glede na to, da je strelec bel moški, ki se spozna na strelno orožje, v središču incidenta pa je klinika za splave, pa nekatere priče nasilja domnevajo, da gre za izpad desničarskega skrajneža v slogu vrste podobnih iz preteklosti.

Organizacija Načrtovano starševstvo je tarča kritik konservativnih politikov v ZDA, ki jo obtožujejo, da služi denar s prodajo splavljenih človeških zarodkov za znanstvene raziskave.

Kongresna zaslišanja in preiskave so pokazale, da so splavljene zarodke resnično namenili za raziskave, vendar Načrtovano starševstvo trdi, da so dobili denar le za pokritje stroškov, ne pa za profit.