Črna kronika

Pretnarjevi dalo prav tudi višje sodišče, minister Erjavec bo moral umakniti pralni stroj

STA
6. 11. 2015, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanja alpska smučarka iz slovitega roda vražjih Slovenk Špela Pretnar je izbojevala sodno bitko v sporu s predsednikom Demokratične stranke upokojencev in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Minister Erjavec mora umakniti pralni stroj in omaro iz predprostora, ki ga deli skupaj s Pretnarjevo, je razsodilo Višje sodišče v Ljubljani.

STA
Pretnarjeva je soseda Erjavčevih v zgradbi v Stari Ljubljani.

O razsodbi višjega sodišča v tožbi 42-letne Pretnarjeve proti 55-letnemu ministru Erjavcu, to je dokončno odločilo v prid nekdanje vrhunske športnice in izvrstne tekmovalke na belih strminah, nosilke šestih zmag na tekmah za svetovni pokal alpskega smučanja, je v današnji izdaji poročal ljubljanski Dnevnik. Pretnarjeva je za Dnevnik povedala, da mora Erjavec pralni stroj in omaro po sklepu sodnikov višjega sodišča umakniti v osmih dneh, zoper takšno odločitev pa ni več nobene pritožbe.

Petnarjeva, ki je vsega skupaj osvojila trinajst uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu od 1995 do 2000, je proti Erjavcu vložila tožbo zaradi motenja posesti. Za tožbo se je odločila zaradi motečega pralnega stroja in omare, ki so jo Erjavčevi na skupni hodnik namestili brez njene privolitve, motečih predmetov, ki jo ovirajo pri dostopu do stanovanja, pa niso umaknili niti po njeni prošnji.

Pretnarjeva je soseda Erjavčevih v zgradbi v Stari Ljubljani. V njej je včasih stanovala Erjavčeva mama, ki je stanovanje razdelila na dva dela, enega je odstopila sinu, drugega hčerki, ki je svoj del prodala in je zdaj v lasti Pretnarjeve, navaja Dnevnik. V delu, ki ga ima v lasti Erjavec, bivata njegova hči Ines Erjavec, na katero je vpisana dosmrtna služnost, in njen partner Uroš Hočevar. Pred stanovanjema pa je hodnik oziroma sporni predprostor, v katerega sta soseda Pretnarjeve namestila za njo moteči pralni stroj in omaro.

Sodišče je pritrdilo Pretnarjevi, da zaradi pralnega stroja, ki stoji ravno nasproti njenih vhodnih vrat, težko dostopa do svojega bivališča, poleg tega stroj povzroča čezmeren hrup in vibriranje. Pretnarjevo je pri dostopu v stanovanje ovirala tudi omara, ki jo njeni sosedje uporabljajo za garderobo.

Na sodni razplet čaka še tožba, ki jo je proti Pretnarjevi vložil minister Erjavec zaradi vznemirjenja lastninske pravice. Erjavec namreč trdi, da gre pri hodniku za predsobo njegovega stanovanja, zato bi po njegovem mnenju Pretnarjeva morala narediti svoj novi vhod skozi notranji atrij hiše. Stanovanje je sicer v prvem nadstropju spomeniško zaščitene stavbe.

Pretnarjeva je bila ena izmed članic nekdaj znamenitega roda vražjih Slovenk. Ljubitelje alpskega smučanja v domovini je še pred vzponom Tine Maze razveseljevala v družbi Katje Koren, Urške Hrovat, Nataše Bokal, Špele Bračun, Alenke Dovžan in Mojce Suhadolc. Pretnarjeva je leta 1995 zmagala na veleslalomu v Bormiu, petkrat pa je bila na vrhu na slalomih, dvakrat v Aareju in po enkrat v Santa Caterini, Berchtesgadnu in Copper Mountainu.