Črna kronika

Novič pravi, da je Jamnika umorila mafija in ne on

T.R.
31. 8. 2015, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Milko Novič, obtožen umora na zahrbten način, iz brezobzirnega maščevanja, bo imel pojutrišnjem priložnost izjasniti se o priznanju krivde. Motiv umora: zamera do žrtve.

STA, KMA, Arhiv Svet24

Za pojutrišnjem je na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok za 59-letnega Milka Noviča, ki mu tožilstvo očita umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika na zahrbten način, iz brezobzirnega maščevanja. Novič je bil svoj čas zaposlen na Kemijskem inštitutu, motiv za umor na bi tičal v njegovi zameri do Jamnika, ker ga je ta pred leti odpustil.

Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada: "Gre za zapleten primer, med drugim na kraju ni bilo prič."

PREJEL IZREDNO ODPOVED

Leta 2009 je Novič na inštitutu prejel izredno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Mediji so takrat poročali, da tudi zato, ker ni prevzel laboratorijske aparature, ki jo je naročil, in ker je odstopil od projekta, ki bi ga moral izpeljati za vojsko. Pozneje se je njegovo ime pojavljalo v medijih zaradi številnih tožb, ki jih je brez uspeha vlagal zoper inštitut. Možakar naj bi se sicer v zadnjem času na Krasu ukvarjal z gojenjem sivke, pred slabim letom pa je na listi SDS neuspešno kandidiral za župana Sežane.

DIREKTOR OBLEŽAL V MLAKI KRVI

Spomnimo. Usodnega dne, lanskega 16. decembra, se je Jamnik nameraval udeležiti prednovoletne zabave inštituta v restavraciji Via Bona na ljubljanskem Viču. Avto je še parkiral in ga zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Ljudje, ki so ga našli, so najprej pomislili, da mu je spodrsnilo na spolzkem terenu in da se je hudo ranil pri padcu. Šele dežurna zdravnica naj bi na kraju dogodka ugotovila, da je bil dvakrat ustreljen v glavo. Z reševalnim vozilom so ga pripeljali v ljubljanski klinični center, kjer je po treh dneh izgubil bitko za življenje. Pokojni doktor fizike je Kemijski inštitut vodil od leta 2008.

PRI NOVIČU NAŠLI SLEDI STRELJANJA

Tožilstvo, kot že rečeno, obtoženemu očita, da je svojega nekdanjega nadrejenega umoril na zahrbten način, iz brezobzirnega maščevanja. Na Novičevih rokah, laseh in plašču so namreč našli sledi streljanja. Poleg tega so bazne postaje zaznale njegove mobilne signale v bližini kraja dogodka kmalu po umoru.

SPOREN ZIMSKI PLAŠČ

A po naših informacijah gre pričakovati, da obtoženi ne bo priznal očitka iz obtožnice. Skupaj z odvetnikom trdita, da je policija prijela napačnega človeka in da za umorom stoji mafija. Prav tako naj bi se obramba na naroku sklicevala na to, da se je s prej omenjenimi sledmi streljanja »okužil«, ko se je za pogovor s policisti, da mu odvzamejo bris, oblekel v zimski plašč, s katerim je bil pred slabim letom na strelišču.